Спеціальні потреби

FT: Зустріч Орбана і Путіна суперечила нормам Євросоюзу


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрічається з президентом Росії Владіміром Путіним у Кремлі, 5 липня 2024. Photo by VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PRIME MINI
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрічається з президентом Росії Владіміром Путіним у Кремлі, 5 липня 2024. Photo by VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PRIME MINI

Юридична служба Євросоюзу повідомила державам-членам 10 липня, що переговори, які угорський прем’єр Віктор Орбан провів у Москві з лідером РФ Владіміром Путіним, порушили договори в межах ЄС.

Як пише видання Financial Times, ідеться про норми, які забороняють будь-які "заходи, які можуть поставити під загрозу досягнення цілей союзу".

Орбан також порушив положення, яке закликає всіх членів здійснювати зовнішньополітичну діяльність "беззастережно в дусі лояльності та взаємної солідарності", відзначають юристи ЄС.

Угорщина з 1 липня перебрала шестимісячне ротаційне головування в Євросоюзі, це дозволяє членам уряду Орбана головувати на засіданнях союзу. Але частина країн ЄС вважає, що Орбан зловживав цим статусом, щоб надати своїй зустрічі з Путіним більшої ваги.

Путін перебуває під санкціями ЄС, і позиція блоку засуджує Москву як агресора у війні в Україні. Орбан схвалив негайні мирні переговори щодо припинення війни, що прямо суперечить заявленій політиці ЄС і НАТО про те, що такі дискусії не можуть відбуватися без підтримки України.

Кілька дипломатів повідомили FT, що багато країн ЄС обговорювали бойкот традиційних неформальних зустрічей на рівні міністрів, які відбудуться в Угорщині під час головування країни.

Частина країн також розпочала неофіційні дискусії про те, як використати договір ЄС, щоб обмежити простір для дій Орбана під час головування. За словами офіційних осіб, деякі офіційні особи ЄС приватно говорили про позбавлення Угорщини права на головування.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG