Спеціальні потреби

Орбан пообіцяв не блокувати військову допомогу Україні під проводом НАТО


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та прем'єр-міністр Віктор Орбан під час пресконференції у Будапешті, 12 червня 2024. REUTERS/Marton Monus
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та прем'єр-міністр Віктор Орбан під час пресконференції у Будапешті, 12 червня 2024. REUTERS/Marton Monus

Угорщина не блокуватиме плани НАТО взяти на себе координацію західної військової підтримки України, заявив прем'єр-міністр Віктор Орбан під час візиту до Будапешта генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Відповідно до планів, підтриманих Столтенбергом, НАТО візьме на себе координацію пожертвувань і постачань зброї від контактної групи з питань оборони України під керівництвом США, спеціальної коаліції з приблизно 50 країн, яку також називають групою Рамштайна. Альянс також буде координувати підготовку українських сил, до якої активно залучені як Європейський Союз, так і Велика Британія.

Угорщина виступає проти цих планів, стверджуючи, що це наближає альянс до катастрофічної війни з Росією. Але Столтенберг заявив медіа в Будапешті, що угорські кошти та персонал не будуть залучені до нових зусиль і що Орбан запевнив його, що Угорщина не блокуватиме цю пропозицію.

"Прем’єр-міністр Орбан чітко дав зрозуміти, що Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО. І я приймаю цю позицію, - сказав Столтенберг. - Водночас прем’єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не буде протидіяти цим зусиллям, які дозволять іншим союзникам рухатися вперед".

Сам Орбан теж зазначив: "На сьогоднішніх переговорах Угорщина чітко дала зрозуміти, що вона не бажає блокувати рішення НАТО, які, хоча й відрізняються від нашої раціональної оцінки ситуації, поділяються та підтримуються рештою альянсу. Сьогодні ми зосередилися на тому, і я попросив генерального секретаря це чітко пояснити, що кожна військова дія за межами території НАТО, заснована на правилах НАТО і наших традиціях, може бути лише добровільною. Генеральний секретар підтвердив це на сьогоднішніх переговорах, і таким чином Угорщина отримала необхідні нам гарантії".

"Сьогодні ми отримали гарантії, що в українсько-російській війні поза територією Угорщини ми не повинні брати участь у воєнних діях, і Угорщина не надаватиме ані грошей, ані персонал, і територія Угорщини не може використовуватися з метою втягування в цю війну", - додав Орбан.

НАТО ухвалює всі свої рішення консенсусом, фактично надаючи будь-якому з 32 союзників право вето, нагадує Радіо Свобода. У США раніше висловлювали занепокоєння щодо розширення відносин Угорщини з Росією.

Як пише Reuters, союзники по НАТО мають намір обговорити план Столтенберга, який багато хто сприймає як спробу забезпечити на саміті у Вашингтоні в липні певну "стійкість" у разі обрання президентом Дональда Трампа у листопаді.

Як Голос Америки повідомляв раніше, протягом свого чотирирічного терміну президентства Трамп часто критикував НАТО і погрожував вивести США з альянсу. Також найімовірніший республіканський кандидат у президенти заявляв, що країни НАТО не сплачують свою частку допомоги Україні та стверджував, що Сполучені Штати надіслали більше підтримки, ніж інші країни. У лютому Трамп сказав, що він сказав неназваній державі НАТО, що заохочуватиме Росію "робити все, що вони захочуть" з будь-якою країною альянсу, що не виконує вказівки щодо 2% витрат ВВП на власну оборону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG