Спеціальні потреби

Відсторонені від центру подій з’їзду пропалестинські демократи все ще бачать прогрес


Пропалестинський протестувальник, Чикаго, 22 серпня, 2024
Пропалестинський протестувальник, Чикаго, 22 серпня, 2024

Сотні пропалестинських учасників були відсторонені від центру подій Національного з’їзду Демократичної партії, на якому віцепрезидентка Камала Гарріс підтвердила свою підтримку Ізраїлю.

"Народ Ізраїлю ніколи більше не повинен зіткнутися з жахом, який терористична організація під назвою ХАМАС спричинила 7 жовтня", — сказала вона у своїй промові, прийнявши висунення партії в президенти в четвер увечері.

Коли антивоєнні протестувальники заповнювали вулиці протягом тижня, 270 пропалестинських демократів, які називали себе "делегатами припинення вогню", підписали петицію з вимогою до Гарріс, якщо її оберуть, запровадити ембарго на постачання зброї Ізраїлю.

Петиція, яка не була почута, була висунута лідерами руху Uncommitted ("Невизначені"), який набрав сотні тисяч голосів на праймеріз Демократичної партії по всій країні.

Ці делегати влаштували сидячу забастовку біля будівлі з’їзду, на знак протесту Національному комітету Демократичної партії, який відмовив Тані Хадж-Хассан, дитячій лікарці, яка лікує поранених дітей у Газі, у проханні виступити.

DNC, за словами прессекретарки Uncommitted National Movement Лейли Елабед, не хотів "затьмарити" увагу до Гарріс.

На прохання Голосу Америки про реакцію на заяву Елабед представники виборчого штабу Гарріс сказали: "Було багато спікерів, які говорили про війну в Газі та необхідність забезпечити припинення вогню та угоду про заручників".

Елабед поговорила Голосом Америки від імені 30 "незобов’язаних" делегатів, які голосували "присутні" під час поіменного голосування за кандидатуру Гарріс. Це менше 1% від приблизно 4700 делегатів, які проголосували за Гарріс.

Пропалестинська група, однак, отримала можливість виступити в понеділок на панелі за межами з’їзду.

Генеральний прокурор штату Міннесота Кейт Еллісон, мусульманин, який симпатизує палестинцям, виступив на головній сцені з’їзду в середу. Однак у своєму виступі він не згадав Газу.

"Війна в Газі — це не та тема, про яку я б вирішив" говорити, сказав Еллісон Голосу Америки перед своїм виступом, вказавши, що прагматизм є ключовим фактором для зміни в партії.

"Я не з тих людей, які вірять, що ми голосуємо за досконалість. Те, за що ми голосуємо, — це розмова", — сказав він.

Платформа партії підтримує Ізраїль

Коли з’їзд розпочався, демократи проголосували за прийняття платформи партії, яка підтверджує підтримку Ізраїлю, угоду про припинення вогню для звільнення заручників і рішення про дві держави.

Пропалестинські делегати намагалися включити формулювання, що підтримує виконання законів, які забороняють надавати військову допомогу особам або силам безпеки, які грубо порушують права людини.

"Ми просимо, щоб наші податкові долари не використовувалися для вбивства чоловіків, жінок і дітей. Це не є суперечливою вимогою і насправді більше відповідає нашим демократичним цінностям", — сказала Елабед.

Порівняно з Байденом Гарріс, здається, висловлює більше співчуття стражданням палестинців. В четвер вона вкотре говорила про "руйнівну ситуацію в Газі в останні 10 місяців".

"Стільки невинно втрачених життів. Зневірені, голодні люди знову і знову тікають у пошуках безпеки", — сказала вона у своїй промові на зібранні "Масштаби страждань карколомні".

Але в політичному плані вона засвідчила наступність нинішньої адміністрації.

"Ми з президентом Байденом працюємо над тим, щоб припинити цю війну, щоб Ізраїль був у безпеці, заручники були звільнені, страждання в Газі закінчилися, а палестинський народ міг реалізувати своє право на гідність, безпеку, свободу та самовизначення", — сказала вона під бурхливі оплески.

Теперішні та колишні помічники Гарріс кажуть, що її політика щодо Ізраїлю навряд чи буде відрізнятися від політики президента Джо Байдена. Хейлі Сойфер, радниця Гарріс з національної безпеки, коли вона була в Сенаті, сказала, що віцепрезидентка завжди була "сильною прихильницею відносин США та Ізраїлю", водночас відстоюючи гуманітарні цінності.

"Вона не хоче бачити страждання невинних мирних жителів, як і переважна більшість американців і американців євреїв", — сказала Сойфер, який зараз є генеральною директоркою Єврейської демократичної ради Америки.

"Ми не повинні розглядати це через бінарну лінзу, — сказала вона Голосу Америки. — Ми підтримуємо обох".

"Незобов’язані" делегати (ті, хто не зобовязався віддати свій голос за кандидата в президенти в разі його перемоги в штаті на загальному голосуванні) кажуть, що вони не зневірені.

Інга Гібсон, делегатка із Гаваїв, штату, де сім із 31 делегата не мають таких зобов’язань, сказала, що вона досягла "величезного прогресу" зі своїми колегами-делегатами.

"Я виявила, що багато людей справді погоджуються з нами в цьому питанні, але вони не знають, з чого почати чи як долучитися", — сказала вона Голосу Америки.

Вона та інші "незобов’язані" делегати роздавали куфії, листівки "Демократи для Гази" та значки "Ні - бомбам". Ключова сфера розбіжностей між демократами – яку підтримку надати Ізраїлю.

Проізраїльські делегати кажуть, що не слід створювати розкол всередині партії.

"Ми всі можемо краще спробувати зрозуміти складнощі конфлікту, — сказав Голосу Америки Ендрю Лахман, делегат із Каліфорнії. — Нас всіх турбує доля цивільного населення Гази, але нас турбує доля і народу Ізраїлю та його безпека".

Опитування показують, що все більше американців хочуть, щоб їхні лідери зменшили підтримку Ізраїлю. Деякі кажуть, що Гарріс упустив можливість.

Як колишній прокурор, Гарріс може і повинна суворо дотримуватися законів і призупиняти постачання зброї навіть союзникам, якщо вони порушують міжнародні закони або закони США, сказала Ненсі Окайл, президентка і генеральна директорка Центру міжнародної політики, аналітичного центру лівої орієнтації.

"Вона могла б чітко пояснити, що це стосується не лише їх неправомірного використання Ізраїлем для заподіяння непропорційної шкоди цивільному населенню в Газі, але й неправомірного використання їх екстремістським урядом Нетаньягу для позбавлення власності та жорстокого поводження з палестинцями на окупованому Західному березі", – сказала вона Голосу Америки.

Дослідники громадських рухів кажуть, що для того, щоб перетворити протести на політичну програму, потрібні час і робота. Елізабет Клеменс, соціолог з Чиказького університету, сказала, що це включає створення коаліцій, переговори та досягнення компромісів.

"Пошук шляху вперед, який майже ніколи не досягне того місця, на яке сподівалися протестувальники, але все одно є важливою зміною", — сказала вона Голосу Америки.

І в такому складному питанні, як мирний процес на Близькому Сході, різні сторони чинять різний тиск. "Американська внутрішня політика - лише частина цього", — сказала вона. Елабед каже, що вони готові грати в довгу.

"Наша стратегія полягає не в тому, щоб відмовитися від Демократичної партії, а в тому, щоб по суті революціонізувати Демократичну партію та прислухатися до її бази". І наразі віцепрезидентка — найкращий вибір.

"Мене не хвилює, що ви думаєте, нам потрібно перемогти, щоб мати владу, — сказала Еллісон. — З Гарріс, цифри всюди зростають. Шанси на успіх вищі".

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG