Спеціальні потреби

Відремонтувати, захистити і "зробити її кращою, ніж будь-коли". Плани США для української енергосистеми


Останні російські руйнування української енергосистеми призвели до відключення електроенергії в багатьох містах України. На фото – одна з київських вулиць 5 червня 2024. AFP
Останні російські руйнування української енергосистеми призвели до відключення електроенергії в багатьох містах України. На фото – одна з київських вулиць 5 червня 2024. AFP

Відремонтувати наявну генерацію до зими, допомогти розгорнути нову розподілену генерацію електроенергії та відремонтувати та захистити електроенергетичну мережу України – такі пріоритетні завдання партнери України ставлять перед собою в енергетиці на наступні пів року.

Про це сказав під час події у Вашингтоні Джеффрі Паєтт, помічник державного секретаря США з питань енергетичних ресурсів 6 червня.

Сполучені Штати та всі наші міжнародні партнери повинні діяти зараз, щоб відремонтувати та відбудувати енергетичний сектор України та зробити його сталим, більш децентралізованим, модернізованим

Напередодні зустрічі в Берліні Паєтт, який координаційну групу з енергетики G7 Plus, запевнив, що за допомогою партнерів США планують "відновити енергетичну систему України, і зробити її кращою, ніж будь-коли".

"Ми, Україна, Сполучені Штати та всі наші міжнародні партнери повинні діяти зараз, щоб відремонтувати та відбудувати енергетичний сектор України та зробити його сталим, більш децентралізованим, модернізованим і повністю відповідним європейським стандартам", – сказав Паєтт під час дискусії в Атлантичній раді, присвяченій повоєнній реконструкції України.

Він сказав, що на Конференції з відновлення України (URC), яку Німеччина та Україна спільно прийматимуть у Берліні 11 та 12 червня, планується "зосередитися на розподілі міжнародної допомоги енергетичному сектору України після жорстоких недавніх нападів Росії на генерувальні потужності".

За словами урядовця, через цю групу Сполучені Штати керують реагуванням на термінові потреби України в ремонті та співпрацюють з донорами, щоб якнайшвидше доставити першочергове обладнання в Україну.

Як повідомляв Голос Америки, на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Франції президент США Джо Байден оголосив про новий пакет допомоги у 225 мільйонів доларів, який зокрема допоможе захистити й українську енергетику від російських атак.

За даними, які навів Джеффрі Паєтт, з лютого 2022 року Сполучені Штати виділили понад мільярд доларів на задоволення потреб енергетичного сектору України та відправили обладнання для ремонту електромереж.

запевняю вас, що ми оголосимо в Берліні ще більше

Допомога США також забезпечить резервне виробництво електроенергії, встановить теплі укриття та відновить системи централізованого теплопостачання. Як сказав Паєтт, "запевняю вас, що ми оголосимо в Берліні ще більше".

Паєтт наголосив, що енергетичний сектор України був стрижнем економіки до повномасштабного вторгнення і він залишається незамінним для підтримки України у війні та буде ключовим для післявоєнного економічного майбутнього України.

За оцінками енергетиків, через руйнування та захоплення енергогенерувальних об'єктів Росією Україна, яка до війни експортувала електроенергію до Європи, втратила понад половину своїх енергогенерувальних потужностей з початку російського широкомасштабного вторгнення, і без негайних дій взимку українці можуть зіштовхнутися з гострим браком енергопостачання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG