Спеціальні потреби

Проблеми у фармацевтичній галузі України


Чиновники тримаються за ринок ліків в Україні? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Чиновники тримаються за ринок ліків в Україні? Відео

Американська торговельна палата в Україні виступила із закликом до української влади негайно навести лад на ринку ліків. Дерегуляція галузі блокується, сотні найменувань медичних перпаратів місяцями не можуть отримати дозволів Міністерства охорони здоров’я. Дефіцит вже відчули на собі аптеки, клініки і пацієнти.

Виробники і постачальники лікарських препаратів б’ють на сполох. Кажуть – в галузі склалася критична ситуація. Вони втомилися слухати обіцянки урядовців спростити регулюлювання виробництва і продажу ліків.

Виробник ліків з Одеси завод «Інтерхім» місяцями не може отримати дозволи міністерства на знеболювальні і протизастудні препарати. А без візи чиновників їх заборонено продавати, каже генеральний директор компанії «Інтерхім» Анатолій Редер:

«Раптом препарати перестали реєструвати. У нас вже була закуплена сировина, надрукована упаковка, інструкції. Все це довелося знищити. Зірвані всі виробнчі плани і ринок залишився без препаратів. Відкритим текстом з нас хабарів не вимагають, але схоже йде спроба вибудувати схему, яка буде приности дохід в чиїсь кишені».

В Європейській бізнес-асоціації підтверджують, що це не одинокий приклад. Перепони відчувають як українські виробники, так і постачальники імпортних ліків. Асортимент аптек значно скоротився. Все це призводить до зростання цін.

Говорить Наталія Сергієнко з Європейської бізнес-асоціації:

«Це ускладнення величезне їхньої діяльності і компанії несуть втрати. Бо це процес, від якого фактично залежить виведення на ринок лікарського засобу».

Борис Даневич з Американської торговельної палати в Україні показує проекти рішень, які ще торік підготували фахівці, щоб уряд міг спростити регулювання ринку. На словах – повна підтримка. На практиці чиновники не поспішають щось змінювати. Ринок ліків в Україні оцінюють в 40 мільярдів гривень. Чиновники дуже не хочуть втрачати контроль над фінансовими потоками в галузі. Борис Даневич з Американської торговельної палата каже:

«У нас не змінюється система. Не змінюється система призначень, спрощення правил, рівного ставлення до всіх учасників ринку. Це знизило б навантаження підприємств, які працюють у фармацевтичній сфері».

У міністерстві визнають – зміни блокує бюроктарична система, яку намагаються зруйнувати.

Говорить міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі:

«Ми цього тижня хочемо зібрати всіх гравців ринку, обговорити кожну пропозицію і досягти консенсусу. Щоб усі ініціативи, які є у фармацевтів, швидко проходили через бюрократію, яка нажаль досі існує в країні».

Урядовці обіцяють прибирати корупційні бар’єри на шляху лікарських препаратів до пацієнтів. Вже цього тижня можуть дозволити без додаткової перереєстрації в Україні імпорт ліків зі Сполучених Штатів, країн ЄС, Швейцарії та Японії. Всі інші ліки перевірятимуть і реєтруватимуть лише один раз, а не кожні п’ять років як нині.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG