Спеціальні потреби

Це було б "додатковою ескалацією". Топ дипломат Франції про залучення регулярних військ Північної Кореї для війни Росії в Україні


Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин оглядає штаб 2-го корпусу армії Північної Кореї, 17 жовтня 2024 року. Фото опубліковано офіційним Корейським центральним інформаційним агентством KCNA / REUTERS.
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин оглядає штаб 2-го корпусу армії Північної Кореї, 17 жовтня 2024 року. Фото опубліковано офіційним Корейським центральним інформаційним агентством KCNA / REUTERS.

Залучення регулярних військ Північної Кореї для підтримки вторгнення Росії в Україну було б серйозною ескалацією війни, заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро на пресконференції в Києві в суботу.

«Це було б серйозно і перевело б конфлікт у нову стадію, додаткову ескалаційну стадію», – сказав Барро під час свого першого візиту до Києва після того, як став міністром у вересні.

Він додав, що такий крок Росії може бути сигналом того, що Москва зазнає серйозних труднощів у війні проти України.

Розвідка Південної Кореї (NIS) підтвердила, що КНДР перекинула на територію Росії 1500 спецпризначенців для підтримки Москви у війні проти України.

Президент України Володимир Зеленський у четвер звинуватив Північну Корею у надсиланні військових разом та підготовці до відправлення на війну в Україні 10 000 солдатів для допомоги Москві.

У НАТО цієї інформації поки не підтверджують.

Відповідаючи на запитання про інформацію NIS, генеральний секретар НАТО Марк Рютте сказав: «На даний момент наша офіційна позиція полягає в тому, що ми не можемо підтвердити повідомлення про те, що північнокорейці зараз активно беруть участь у військових діях, але це може змінитися».

Прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер заявив журналістам у четвер, що США не можуть підтвердити повідомлення ЗМІ про відправку північнокорейських військ до Росії.

Вашингтонський Інститут вивчення війни (ISW) пише, що низка джерел публікує нові відео, які нібито підтверджують ці звіти розвідки. Але експерти інституту кажуть, що не можуть самостійно перевірити присутність північнокорейських військ на цих відео. При цьому дослідники кажуть, що відео збігається зі звітами про розгортання північнокорейських військ у Росії, але не підтверджують дані розвідки.

Як писав Голос Америки, конгресмен-республіканець Майк Тернер надіслав листа президенту Джо Байдену з вимогою відповісти, чому Адміністрація президента "не змогла активно поінформувати Конгрес про рух північнокорейських військ до Росії".

Законодавець також вимагає відповідей від розвідки щодо використання північнокорейських військ проти України та заявляє, що цей факт "має бути червоною лінією для Сполучених Штатів і НАТО".

Впливовий німецький безпековий експерт Вольфганг Ішингер пише, що Захід відстає у підтримці України у порівнянні з тим, як Росію підтримують її союзники.

"Обурливо те, що Росії, відкрито дозволено посилати на фронт військових із третіх країн – Україні та її прихильникам навпаки, загрожує ескалація/ядерна війна, якщо в Україну введуть західні війська. Знайдіть помилку", – твітує німецький дипломат і колишній голова Мюнхенської конференції з безпеки.

Подібне питання ставить і російський опозиційний політик в еміграції Гаррі Каспаров.

"Це так просто. Запитання до Байдена, Шольца та інших: Чому Китай, Північна Корея та Іран є більш лояльними та ефективними союзниками для загарбницької Росії, ніж США та (більшість) країн НАТО для України? Особливо, коли наслідки програшу набагато суворіші для Заходу?" – пише Каспаров у твіті.

Раніше Росія заперечувала використання північнокорейських військ у війні, а речник президента Дмитро Пєсков назвав ці заяви «черговою фейковою новиною» під час пресконференції минулого тижня.

Державні ЗМІ Північної Кореї не коментували цього питання.

Деяка інформація для цієї публікації надійшла від Reuters та АР.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG