Спеціальні потреби

США перевіряють інформацію про участь військ Північної Кореї у війні Росії проти України


Фото надане Національною розвідувальною службою Південної Кореї (NIS), опубліковане 18 жовтня 2024 року - супутниковий знімок російського військового об’єкта в Уссурійську, де, за словами NIS, на полігоні зібралися північнокорейські військовослужбовці. Photo by Handout/AFP
Фото надане Національною розвідувальною службою Південної Кореї (NIS), опубліковане 18 жовтня 2024 року - супутниковий знімок російського військового об’єкта в Уссурійську, де, за словами NIS, на полігоні зібралися північнокорейські військовослужбовці. Photo by Handout/AFP

США дуже стурбовані повідомленнями про те, що солдати Північної Кореї воюють на боці Росії. Про це заявив Шон Саветт, речник Ради нацбезпеки Сполучених Штатів.

“Ми не можемо підтвердити, чи ці повідомлення точні, але якщо це правда, це означатиме небезпечний розвиток війни Росії проти України”, – сказав Саветт.

З його слів, якщо Північна Корея приєднається до Росії, США консультуватимуться зі своїми союзниками та партнерами щодо наслідків “такого драматичного кроку”.

У Раді нацбезпеки також кажуть, що такий крок також “свідчитиме про зростаючий відчай Росії, оскільки вона продовжує зазнавати надзвичайних втрат на полі бою у своїй жорстокій війні проти України”.

“Якщо Росія справді буде змушена звернутися до КНДР за людською силою, це буде ознакою відчаю, а не сили з боку Кремля”, – констатував Саветт.

Тим часом дедалі більше доказів розширення військового партнерства між Північною Кореєю та Росією викликають нове занепокоєння у Вашингтоні, де офіційні особи розуміють, що Москва робить рішучий, але відчайдушний поштовх до просування у війні проти України, пишуть оглядачі.

Загострене почуття занепокоєння виникло після звинувачень союзника США Південної Кореї в п’ятницю, 18 жовтня, у тому, що Північна Корея на початку цього місяця відправила 1500 військовослужбовців зі своїх спецпризначенців до російського Владивостока з планами додаткового розгортання.

Національна розвідувальна служба Південної Кореї заявила, що ідентифікувала північнокорейських спецпризначенців за допомогою програмного забезпечення для розпізнавання облич зі штучним інтелектом і що солдати були екіпіровані в російську форму, мали російське спорядження та посвідчення особи.

Українські посадовці на підтвердження цієї інформації оприлюднили відео, на якому ймовірно видно північнокорейські сили на російському Сергіївському полігоні, коли вони готуються до розгортання.

CNN з посиланням на розвідку Південної Кореї (NIS) повідомляє, що Північна Корея перевозила своїх бійців на семи російських кораблях ще на початку жовтня.

Ці підрозділи раніше особисто інспектував північнокорейський лідер Кім Чен Ин, додає CNN.

Як повідомляв Голос Америки, офіційні особи США та союзників місяцями попереджали про зародження військових зв’язків між Москвою та Пхеньяном.

У травні минулого року Розвідувальне управління оборони США розсекретило фотографії та аналіз, які вказують на те, що Росія використовувала ракети північнокорейського виробництва для ураження цілей в Україні, зокрема під час атаки на Харків на початку цього року.

У червні офіційні особи з питань оборони США також звинуватили Пхеньян у відправці до Росії понад 1000 контейнерів військового обладнання та боєприпасів, ймовірно, в обмін на технології зенітних ракет і балістичних ракет.

Остання оцінка розвідувальної служби Південної Кореї свідчить про те, що такі обміни прискорилися, і що з серпня минулого року Північна Корея надіслала Росії понад 13 000 контейнерів артилерійських снарядів, балістичних ракет і протитанкових ракет.

Однак розгортання північнокорейських військ, очевидно, відбувається вперше.

Офіційні особи Південної Кореї заявили, що загальна кількість військ, які направляються до Росії, може зрости найближчими тижнями та місяцями.

Представники Пентагону раніше заявляли, що їм відомо про ці звіти, але вони відмовилися коментувати інформацію, надану Сеулом.

“Ми працюємо з [Південною] Кореєю щодня як на робочому, так і на стратегічному рівнях, – сказав Голосу Америки речник Пентагону. – Але ми не будемо зачитувати подробиці наших розмов з ними, і не будемо коментувати питання розвідки”.

Катарський канал Al Jazeera цитує Едварда Говела з Оксфордського університету, дослідника Північної Кореї та Східної Азії.

За його словами, навіть якщо Північна Корея не надсилає піхотинців, то "не можемо скидати з рахунків те, що Північна Корея надсилає військових інженерів, а також персонал для допомоги в моніторингу та нагляді за використанням північнокорейської зброї в Україні".

Президент України Володимир Зеленський, нагадує при цьому видання, зазначив: "Це вже не просто передача зброї. Насправді йдеться про передачу людей із Північної Кореї окупаційним військовим силам".

З цього приводу генерал Чарльз Флінн, командувач Азіатсько-Тихоокеанського регіону армії США заявив на заході у Вашингтоні, що участь північнокорейського персоналу в конфлікті дозволить Пхеньяну вперше отримати зворотний зв’язок щодо застосування своєї зброї в реальному часі:

"Такий зворотній зв’язок із реального поля бою для Північної Кореї надасть їй можливість вносити корективи у свою зброю, боєприпаси, їхні можливості та навіть своїх людей. Мене це дуже хвилює".

Президент Росії Володимир Путін з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у аеропорту Пхеньяна, Північна Корея, 19 червня 2024 р. Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Президент Росії Володимир Путін з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у аеропорту Пхеньяна, Північна Корея, 19 червня 2024 р. Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Тим часом конгресмен-республіканець Майк Тернер надіслав листа президенту Джо Байдену із вимогою відповісти, чому Адміністрація президента "не змогла активно поінформувати Конгрес про рух північнокорейських військ до Росії".

Законодавець також вимагає відповідей від розвідки щодо використання північнокорейських військ проти України та заявляє, що цей факт "має бути червоною лінією для Сполучених Штатів і НАТО".

Раніше цього місяця у США підрахували, що російські війська зазнали втрат у кількості 600 000 вбитих або поранених військових після того, як Москва розпочала вторгнення в Україну в лютому 2022 року — кількість, яка перевищує російські втрати у будь-якому конфлікті з часів Другої світової війни.

“Росія в середньому має понад 1200 втрат на день”, – навів дані розвідки американський посадовець Голосу Америки в п'ятницю на умовах анонімності.

Посадовець сказав, що російська стратегія на сході України, зокрема в Курську, передбачає “жертвування своїми солдатами у відчайдушних спробах отримати територію”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG