Спеціальні потреби

Годжес не погодився з оцінками інших аналітиків щодо розтягнутості сил ЗСУ під Покровськом


Фото: Українські військові поблизу своїх позицій під Покровськом, Донецька область, 13 серпня 2024 ркоу
Фото: Українські військові поблизу своїх позицій під Покровськом, Донецька область, 13 серпня 2024 ркоу

"Деякі оглядачі на Заході більше занепокоєні через Покровськ, ніж досвідчені українські командувачі". Так колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес відреагував на оцінки інших аналітиків стосовно того, що українські війська перекинули на Курську операцію, дозволивши Росії наступати на Покровськ.

"Не певен, що я з цим погоджуюсь. Росія просунулась лише на 50 км з Авдіївки в напрямку Покровська за шість місяців, заплативши надзвичайну ціну. Я довіряю рішенням ЗСУ щодо того, куди спрямовувати ресурси", - написав Годжес в соцмережі Х.

Так Годжес прокоментував оцінки Дари Массікот, експертки Фонду Карнегі. Вона зауважила, що співвідношення сил ЗСУ змінилось на Донеччині після дислокації на Курськ.

Ця зміна розстановки українських сил дозволила Росії застосувати свою звичну тактику, зазначає Массікот: "Російські командувачі навчені тиснути вперед - це відбувається в Донецькій [області]/Покровську. Це очікувана відповідь Росії, і може бути використана Україною за наявності ресурсів, але вони, наразі, розтягнуті", - пише Массікот в мережі Х.

Напередодні журналіст The Economist Олівер Керрол в репортажі з Покровська описав евакуацію в місті з наближенням російських сил, "змішані почуття" місцевих мешканців щодо операції ЗСУ в Росії. Він припустив, що місто стане "жертвою вже відомого російського циклу: зім'яти, перемолоти, повторити".

Годжес же закликає довіряти українському командуванню, а також "просто надати боєприпаси [Україні] і відійти в сторону".

"Україна проводить операцію в різних сферах ... далекобійні точні удари по російській енергетиці/транспортній інфраструктурі, сухопутний контрнаступ на Курщині, що змінює ініціативу та наратив війни", - твітує експерт.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) в своєму звіті за 22 серпня вказує, що російські сили, ймовірно, "не досягли своєї очевидної тактичної мети оточити українські війська в регіоні". Аналітики припускають, що просування російських сил на Покровському напрямку "спонукали українців вийти з певних позицій на південному сході Покровська".

У своєму зверненні до українців 21 серпня президент країни Володимир Зеленський запевнив, що ЗСУ "розуміє кроки ворога й посилюється" під Покровськом.

Він закликав союзників "реально виконувати зобов’язання" щодо забезпечення снарядами. "Щодо кожного пакету, щодо всіх наших домовленостей. Це фундаментально для оборони", - сказав Зеленський.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG