Спеціальні потреби

Росія виправдовується за Курськ "успіхами на сході України", кажуть оглядачі


Фото: український військовий у Суджі, AP.
Фото: український військовий у Суджі, AP.

Росія запустила складну інформаційну кампанію, щоб виправдати перед внутрішньою аудиторією той факт, що Кремль віддає пріоритет збереженню наступальних дій та ініціативи на сході України, а не відбиттю української операції у Курській області. Там, як заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, українські сили контролюють територію в понад 1260 квадратних кілометрів. Про інформаційну кампанію Кремля йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за 21 серпня.

"Джерела зазначили, що Кремль використовуватиме пропаганду, щоб спонукати росіян чекати, доки російські війська повернуть собі ці території після "неминучої" поразки України на сході України", – йдеться у зведенні Інституту вивчення війни.

Кремль використовуватиме пропаганду, щоб спонукати росіян чекати, поки російські війська повернуть собі ці території [у Курській області]
ISW

Також наголошується, що Кремль намагається переорієнтувати стурбованість росіян щодо Курської області, щоб російське суспільство переймалось гуманітарною допомогою постраждалим жителям Курської області. Інший напрямок інформаційної кампанії, зауважують в ISW, – спроба мінімізувати паніку населення. Це доводить той факт, що Кремль вирішив не скасовувати заплановані на вересень вибори губернатора Курської області.

В ISW проаналізували матеріали російських видань, де прокремлівські пропагандисти показують жителів Курської області РФ, які начебто підтримують продовження війни Росії проти України, попри втрату контролю над частиною Курської області. Російські ж державні канали намагаються максимально нівелювати прорив українськими силами кордону з Росією та українську операцію у Курську, протиставляючи це "російським успіхам" під Покровськом.

"Можливо, Кремль використовує цю інформаційну кампанію, щоб дати собі час і простір, щоб відповісти на українське вторгнення в Курську область після досягнення своїх наступальних цілей на сході України", – наголошують в ISW. Аналітики Інституту вивчення війни підкреслюють, що, ймовірно, Путін хоче досягти поразки української операції у Курської області, при цьому не жертвуючи стабільністю свого режиму, не втрачаючи пріоритету наступу на сході України та не звільняючи своїх некомпетентних, але лояльних військових командирів.

В ISW наголошують, що Путін вирішив віддати пріоритет "тактичним успіхам" в Україні, а не швидкому відновленню контролю над територією в Курській області. Водночас йдеться у звіті ISW, Україна продовжує наступ на російській території та домоглася певних успіхів 21 серпня.

Як повідомляє Reuters, президент України Володимир Зеленський заявив, що українська операція у Курську – частина систематичних зусиль щодо завершення 30-місячної війни на умовах Києва. Він відзначив, що операція у Курську, а також оборона українських сил на сході України – частина шляху країни "до завершення війни відповідно до умов незалежної України".

Британська розвідка відзначає ймовірну нестачу особового складу з російського боку для протидії українській операції у Курській області. Відповідно до публікації Міністерства оборони Великої Британії в соцмережі X, де британське Міноборони посилається на звіт російського видання "Важливі історії", Росія залучає спеціалізований мотострілецький полк, сформований у травні з особового складу Повітряно-космічних сил.

"Росія продовжує створювати нові підрозділи та набирати більше особового складу для підтримки своєї війни виснаження проти України", – йдеться у зведенні британської розвідки. Водночас там наголошують, що високі показники втрат російських сил внаслідок підходу Росії до війни в Україні означають, що Росії потрібно постійно поповнювати особовий склад піхоти на передовій, а це обмежує здатність Росії формувати підрозділи із вищим потенціалом.

Українські війська заявили, що вони просуваються, щоб оточити близько 3000 російських військових біля річки в Курській області Росії, прагнучи завдати нового удару на третій тиждень вторгнення
WSJ

Залучення людей з високопріоритетних областей, як у випадку зі спеціалізованим мотострілецьким полком у Курську, може свідчити про нестачу особового складу для російських сил, а використання військ не за призначенням, а як піхоти, може знизити можливості Росії щодо повернення своїх втрачених територій, – зауважують в британській розвідці.

Українські сили у Курському регіоні фокусуються на оточенні російських сил та готуються до тривалого бою, контролюючи більшу територію уздовж кордону, в той момент як Росія нарощує свої контратаки, – про це повідомляє Wall Street Journal.

"Українські війська заявили, що вони просуваються, щоб оточити близько 3000 російських військових біля річки в Курській області Росії, прагнучи завдати нового удару на третій тиждень вторгнення", – пише WSJ. Видання також наголошує, що українські військові використовували надані США ракетні системи HIMARS, а також безпілотники із вибухівкою для ударів по понтонних переправах і мостовому обладнанню, а Росія намагається запобігти оточенню своїх сил між річкою Сейм і українським кордоном. Видання підкреслює, що українська операція у Курську виявилась ганьбою для Путіна, але водночас вона поки що не змінила динаміку на основному полі війни – на сході України, де російські сили продовжують просуватись до Покровська і Торецька.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, на Заході лунають занепокоєння тим, чи виправдана українська стратегія захоплення Курщини, оскільки російські війська останніми днями наближаються до своєї мети із захоплення всієї території Донецької області.

Водночас президент Зеленський запевнив українську і світову громадськість, що ЗСУ досягають "поставлених цілей".

Україна неухильно втрачає позиції на власній території, пише New York Times. Аналізуючи відкриті карти з поля бою, газета інформує, що російські військові наближаються до Покровська: "Це підкреслило ризик, на який пішла українська армія, перейшовши на територію Росії та кинувши свої сили в сміливий наступ та ризикуючи послабити власні позиції на східному фронті".

Зі слів аналітиків, ще невідомо, чи виявиться українська стратегія виправданою і вигідною Україні, але на політичному фронті, відзначає NYT, наступ уже мав певний успіх: "Швидке просування України збентежило Кремль і змінило наратив війни, у якій київські війська місяцями залишалися позаду".

Аналітики також називають серед потенційних цілей операції та прагнення переконати західні уряди виділити додаткові ресурси, а також просто принизити російське керівництво та переконати світ, що війна – не у глухому куті.

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG