Спеціальні потреби

Лідери США, Єгипту та Катару закликали Ізраїль та ХАМАС укласти угоду для припинення війни в Газі


Дівчина несе ковдри, залишаючи разом з іншими палестинцями район у східному Хан-Юнісі, після того, як ізраїльська армія видала новий наказ про евакуацію частини міста на півдні Гази, 8 серпня 2024. Фото Башара ТАЛЕБА / AFP
Дівчина несе ковдри, залишаючи разом з іншими палестинцями район у східному Хан-Юнісі, після того, як ізраїльська армія видала новий наказ про евакуацію частини міста на півдні Гази, 8 серпня 2024. Фото Башара ТАЛЕБА / AFP

Лідери Сполучених Штатів, Єгипту та Катару закликали Ізраїль та ХАМАСу зустрітися 15 серпня та завершити переговори про угоду щодо припинення вогню в Газі та звільнення заручників, на тлі дедалі більшого загострення ситуації в регіоні.

Нагадаємо, ХАМАС визнаний у США та низці країн світу терористичною організацією.

"Рамкова угода зараз на столі, і залишилося лише завершити деталі її реалізації, – зазначили країни-посередники у спільній заяві. – Немає більше часу для марнування або виправдань будь-якої сторони для подальшої затримки. Настав час звільнити заручників, розпочати припинення вогню та виконати цю угоду".

Президент США Джо Байден, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі та емір Катару Тамім аль-Тані, які виступають посередниками у переговорах щодо припинення 10-місячної війни у Газі, також висловили готовність представити "остаточну перехідну пропозицію" щодо розв'язання усіх питань, що ще залишилися.

Переговори можуть відбутися в єгипетському Каїрі або катарській Досі з метою "закрити усі прогалини, що залишилися, і розпочати реалізацію угоди без подальших зволікань".

Уряд Ізраїлю заявив того ж дня про свою готовність відновити переговори з ХАМАСом 15 серпня.

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу зазначив, що ізраїльські перемовники відвідають переговори, щоб "доопрацювати деталі та виконати рамкову угоду".

ХАМАС поки офіційно не прокоментував заклик країн-посередників.

"Це не те, що угода буде готова до підписання в четвер [15 серпня]. Попереду ще багато роботи", — зазначив на умовах анонімності високопосадовець адміністрації президента Байдена після того, як американський президент поговорив телефоном з лідерами Єгипту та Катару раніше цього тижня.

За словами посадовця, досі залишаються суттєві неузгодженості між сторонами, які включають, серед іншого, послідовність обмінів заручниками між ХАМАСом та Ізраїлем. Втім посадовець зазначив, що Ізраїль "дуже сприятливо" поставився до ідеї переговорів, заперечивши, що Нетаньягу зволікає з угодою.

Заява посередників з’явилася на тлі дедалі більшого занепокоєння щодо можливості розширення конфлікту на Близькому Сході із залученням до нього Ірану.

Після того, як минулого тижня відбулися вбивства високопоставлених посадовців ХАМАСу у Тегерані й Хезболли, також визнаної у США терористичною організацією, у Бейруті, Іран пообіцяв помститися Ізраїлю, який Ісламська республіка звинувачує у здійсненні вбивств.

Тим часом Ізраїль не визнав свою відповідальність за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії.

Втім американський посадовець, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, заперечив, що заклик до переговорів мав на меті вплинути на Іран. Водночас він визнав, що будь-яка ескалація поставить під загрозу можливість досягнення угоди між Ізраїлем та ХАМАСом.

Заклику посередників до переговорів також передувало призначення ХАМАСом Ях’ї Сінвара – ймовірного організатора нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року – своїм новим лідером замість Ісмаїла Ганії.

Призначення Сінвара викликало ще більше занепокоєння щодо можливого ускладнення мирних переговорів між Ізраїлем та ХАМАСом.

Тим часом міністр оборони США Ллойд Остін у телефонній розмові з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом 8 серпня обговорив кроки, яких вжили США на Близькому Сході для захисту Ізраїлю та припинення вогню в Газі. Про це Остін повідомив у дописі в мережі X.

"Американські F-22 Raptor, які сьогодні прибули в регіон, являють собою одну з багатьох спроб стримати агресію, захистити Ізраїль і захистити сили США в регіоні", – написав Остін.

"Я також наголосив на важливості укладення угоди про припинення вогню в Газі, за якою будуть звільнені заручники", - додав він.

За словами місії Ірану в ООН, Ісламська республіка наразі переслідує два пріоритети.

"По-перше, встановлення тривалого припинення вогню в Газі та виведення окупантів з цієї території", а також "покарання агресора" за вбивство Ісмаїла Ганії.

Сполучені Штати та їхні союзники, а також посадовці на Близькому Сході й за його межами, закликали Іран та Ізраїль уникати ескалації.

У статті використано матеріали Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG