Спеціальні потреби

ППО, F-16, енергетика. Про що Зеленський говорив з прем'єром Нідерландів у Запоріжжі


Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Шуф під час спільної пресконференції з президентом Україні Володимиром Зеленським у Запоріжжі
Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Шуф під час спільної пресконференції з президентом Україні Володимиром Зеленським у Запоріжжі

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Шуф під час візиту до Запоріжжя оголосив новий пакет допомоги Україні розміром 200 мільйонів доларів. Кошти здебільшого підуть на захист та ремонт енергетичної інфраструктури та гуманітарну допомогу. Про це він повідомив на своїй сторінці у мережі Х.

“Ми маємо зробити все можливе, щоб допомогти Україні рухатися далі. На передовій, а також у повсякденному житті людей. Ось чому Нідерланди надають значний новий пакет підтримки вартістю понад 200 мільйонів євро. Пакет зосереджений головним чином на захисті та ремонті енергетичної інфраструктури та включає додаткове фінансування гуманітарної допомоги”, - написав Дік Шуф у мережі Х.

Це його перший візит до України після обрання на посаду прем’єр-міністра у липні цього року.

Посадовець додав, що Київ може розраховувати на подальшу підтримку та залучення Нідерландів.

Під час візиту до Запоріжжя Шуф відвідав школу і побачив, як українські школярі навчаються в укритті, “всього за кілька десятків кілометрів від фронту”

“Важко уявити, як діти та вчителі справляються з постійною загрозою бомб та безпілотників”, - відреагував глава нідерландського уряду.

Дік Шуф також зустрівся із кількома ветеранами війни Росії проти України.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи зустріч із прем’єр-міністром Нідерландів, повідомив, що у Запоріжжі вони зосередились “на зміцненні протиповітряної оборони України, включно з новими системами ППО та ракетами для них. Також ми говорили про F-16 для України та всю необхідну зброю для нашого захисту від російських окупантів, зокрема снаряди для наших солдатів, необхідне обладнання та захист нашої енергетичної інфраструктури”.

За словами Зеленського, українська сторона запропонувала Нідерландам взяти під патронат місто Запоріжжя, “який передбачатиме підтримку інфраструктури, захист нормального життя та вирішення гуманітарних питань”.

Президент Зеленський подякував Нідерландам за підтримку, а візит Шуфа у Запоріжжя він назвав “дуже відчутною ознакою рішучості Нідерландів і прем’єр-міністра Шуфа особисто”.

“Бути тут зараз, лише за кілька десятків кілометрів від лінії фронту, і працювати разом з нами, захищаючи людські життя, — це саме те, що підтверджує справжнє лідерство”, - заявив президент Зеленський.

Коли Дік Шуф очолив Нідерланди, він висловлював переконання, що його уряд продовжуватиме допомагати Україні. Нідерланди є одним із ініціаторів міжнародної коаліції з надання Україні винищувачів F-16.

Читайте також

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG