Спеціальні потреби

Через рік після бунту "вагнерівців" Путін виконав його вимоги – британська розвідка


Керівник "Групи Вагнера" Євген Пригожин в Бахмуті. Кадр з відео, взятого з роздаткового матеріалу, опублікованого 25 травня 2023 року в Telegram-акаунті пресслужби компанії "Конкорд", пов’язаної з керівником російського угруповання найманців Вагнера Євгеном Пригожиним.
Керівник "Групи Вагнера" Євген Пригожин в Бахмуті. Кадр з відео, взятого з роздаткового матеріалу, опублікованого 25 травня 2023 року в Telegram-акаунті пресслужби компанії "Конкорд", пов’язаної з керівником російського угруповання найманців Вагнера Євгеном Пригожиним.

Через рік після бунту "вагнерівців" проти вищого командування російської армії президент Росії Володимир Путін виконав основні вимоги лідера приватної військової компанії Євгена Пригожина, пише британська військова розвідка, коментуючи річницю повстання.

У своєму твіті британські аналітики пишуть, що Пригожин рік тому очолив марш понад 8000 військових "Групи Вагнера" проти вищого командування російської армії, включно з міністром оборони Сергієм Шойгу. Пригожин звинуватив їх у корупції та невиконанні службових обов’язків.

Менше ніж через рік Росія заарештувала кількох високопоставлених військових керівників за звинуваченнями в корупції, особливу мішень презирства Пригожина, колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу, замінили, пушить британські аналітики.

В середині травня президент Путін звільнив з посади міністра оборони Сергія Шойгу і призначив на цю посаду колишнього першого віцепрем'єра економіста Андрія Бєлоусова, який має у Росії репутацію "некорумпованого чиновника", йдеться в повідомленні.


А в середині червня Путін звільнив заступників міністра оборони Миколу Панкова, Руслана Цалікова, Тетяну Шевцову і генерала армії Павла Попова, замінивши їх на заступників міністра оборони Ганну Цивільову та Павла Фрадкова і першого заступника міністра оборони Леоніда Горніна.

Як писали аналітики Вашингтонського інституту вивчення війни (ISW), "ці призначення свідчать про те, що Путін віддає перевагу призначенню чиновників, які, на його думку, лояльні до режиму та економістів, щоб покращити оборонно-промислову базу Росії".

Хоча Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, пише британська розвідка, його приватна військова компанія "Група Вагнера" вижила, нею тепер керує його син Павло Пригожин і командує Антон "Лотос" Єлізаров. Також продовжується започаткована Пригожиним практика набору до війська в'язнів з російських тюрем.

Як повідомляв Голос Америки, у вівторок, 25-го червня, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт проти ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова.

Їх звинувачують у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів.

Йдеться про атаки на цивільні об'єкти української інфраструктури, вчинені з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG