Спеціальні потреби

"Українці повинні взяти на себе ініціативу. Ми не можемо змушувати їх". Спецпредставниця США Пріцкер про допомогу партнерів у відбудові


Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер та посолка України у США Оксана Маркарова під час дискусії у Інституті Брукінс.
Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер та посолка України у США Оксана Маркарова під час дискусії у Інституті Брукінс.

Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер вважає, що для відновлення України після завершення війни, потрібна участь багатьох країн, підприємств та неурядових організацій. Про це вона сказала у виступі, яким завершує свою роботу на посаді, яку вона посідала з вересня 2023 року.

У середу 31 липня на обговоренні майбутнього української економіки в інституті Брукінс, Пріцкер підсумувала роботу своєї команди.

Під час промови Пріцкер виголосила “послання рішучості та оптимізму” щодо економічного майбутнього України, яке ґрунтується на прогресі, свідком якого вона була протягом останніх місяців.

Україна має усі компоненти, необхідні для економічного успіху, – багатий чорнозем, який потенційно може прогодувати мільйони людей; природні ресурси, такі як літій і титан, які можуть сприяти революції штучного інтелекту та зелених технологій; залізо та сталь, які можуть стати основою для нових будівель на всьому континенті. Але найбільше надбання України на думку посадовиці — це люди, багато з яких мають ґрунтовну освіту.

Від України, на її думку, потрібен конкретний план реконструкції з визначеними пріоритетами, прозорий процес виконання проєктів, продовження антикорупційних реформ. А від партнерів України потрібно більше інвестицій. І окремо вона наголосила на тому, що потрібно подбати про повернення в Україну біженців, які зможуть взяти участь у відбудові своєї країни.

За словами Пріцкер, США були з Україною на кожному кроці її боротьби з російською агресією, забезпечуючи її захист, бюджетну підтримку та допомогу у відновленні економіки, нове фінансування для екстрених енергетичних потреб, створюючи ринок страхування ризиків війни, надання підтримки Україні для ухвалення сприятливих для бізнесу законів і нормативних актів, зокрема нового закону про корпоративне управління.

США також розширювали оборонно-промисловий комплекс України за допомогою спільного виробництва, фінансували зусилля з комерціалізації передової української науки та досліджень, систематично залучали приватний сектор до реконструкції за стандартами управління відновлення G7. А також розширювали доступ до фінансування та можливостей навчання для фермерів, ремісників, виробників і підприємців.

Україна має економічну велич у своїх кістках і реальні зміни можливі.

Але, на її думку, для успіху майбутньої повоєнної розбудови, потрібні зусилля багатьох учасників.

Посадовиця навела аналогію з планом Маршалла — програмою економічної допомоги європейським державам після Другої світової війни. Однак, зауважує вона, на відміну від плану Маршалла, де один гравець — Сполучені Штати — відбудовували багато Європейських країн, у випадку відновлення України, багато гравців — країни, підприємства та неурядові організації — роблять внесок у відбудову однієї країни.

Пріцкер наголошує, що подібно до часів після Другої світової, безпека країни стоїть на першому місці, але лише військової допомоги недостатньо, потрібно поєднати міцну парасольку безпеки з комплексною економічною структурою.

Посадовиця похвалила економічні досягнення України за минулий рік: ріст ВВП на 5%, податкових надходжень — на 25%, понад 37 тисяч нових підприємств. Також, каже вона, з вересня понад 2000 кораблів перевезли через Чорне море 60 мільйонів тонн зерна та сталі на світові ринки. У 2023 році в технологічному секторі з’явилося на 8% більше робочих місць. А в липні приватна інвестиційна компанія Horizon Сapital привела свою найновішу українську технологічну компанію до статусу єдинорога з оцінкою ринкової вартості – понад 1 мільярд доларів.

“Ці історії економічного успіху є підтвердженням концепції, яка демонструє, що Україна має економічну велич у своїх кістках і що реальні зміни можливі”, — вважає посадовиця.

Пріцкер наголошує: далі ключове завдання — масштабувати ці успіхи. За її словами, щоб реалізувати мрію про відбудову України, Київ разом із партнерами повинні вже зараз планувати наступний день після війни.

Україна, за її словами, веде боротьбу за те, щоб будувати свою економіку за моделлю демократичного світу, вона хоче приєднатися до Європейського Союзу, натомість модель російської корумпованої економіки – це шлях до краху.

“Сьогодні, враховуючи масштаби російської агресії, Україна стикається з гострою потребою розкрити свій потенціал та раз і назавжди порвати з пострадянською моделлю економіки. Модель Володимира Путіна корумпована. Це беззаконня. Це економічний безлад. Це антидемократична та репресивна модель. Вона побудована на олігархічності і зазнає краху. І це не те майбутнє, якого хоче український народ, тому Україна робить важку роботу з розбудови нової економіки, навіть одночасно із екзистенційною битвою за виживання”, — заявила посадовиця.

Щодо партнерства зі США, то Україні потрібно брати ще більше ініціативи, щодо власного відновлення, наголосила Пріцкер у коментарі для Голосу Америки.

“Наше партнерство працює, але, як і будь-яке партнерство, є нюанси, і є речі, які ми постійно вирішуємо між двома країнами. Зрештою, українці повинні взяти на себе ініціативу. Ми не можемо змушувати їх. Це їхня країна. Ми тут для того, щоб підтримати та допомогти, а також поділитися своїм досвідом — що працювало в минулому, а що не працювало. Тому я б сказала, що українці були хорошими партнерами. Однак це не означає, що ми завжди і у всьому погоджуємось”, — підсумувала вона.

Пріцкер повідомила, що її наступника на посаді спецпредставника Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України оголосять вже незабаром. І запевнила, що ця людина “фантастично впорається” зі своєю роботою.

Представляючи саму Пріцкер на посаді майже рік тому, Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що вона відіграватиме ключову роль у тому, щоб “Україна не лише вижила, але й процвітала”.

Для Пріцкер відбудова України — особиста історія. Понад 140 років тому її родина втекла з села Великі Пріцьки на Київщині, рятуючись від державного антисемітизму Російської імперії.

Після майже року перебування на посаді наглядачки з відновлення, Пріцкер каже, що все ще сприймає проблему особисто — не лише через історію її родини. А тепер ще й через те, як вона пройнялася долями українців — за останні 10 місяців Пріцкер шість разів була в Україні.

План Пріцкер: 5 умов успішної відбудови України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
Україна робить важку роботу з розбудови нової економіки, навіть одночасно із екзистенційною битвою за виживання.
  • 16x9 Image

    Марія Ульяновська

    Журналістка та режисерка документальних фільмів. На Голосі Америки веду програму “Час-тайм”. Розповідаю про російські воєнні злочини, правосуддя, антикорупцію, українську та американську політику. Знімаю людяні історії.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG