Спеціальні потреби

Що про підтримку України кажуть учасники з'їзду республіканців


Делегати від Арізони на з’їзді Республіканської партії одягли пов'язки на вухо, як у пораненого пострілом кулі лідера партії Дональда Трампа на знак його підтримки, 16 липня 2024 р., Мілоукі, США. AP Photo/Jae C. Hong
Делегати від Арізони на з’їзді Республіканської партії одягли пов'язки на вухо, як у пораненого пострілом кулі лідера партії Дональда Трампа на знак його підтримки, 16 липня 2024 р., Мілоукі, США. AP Photo/Jae C. Hong

Учасники з'їзду республіканців в коментарях для Голосу Америки пояснили позиції, які існують у партії, щодо України та її підтримки у протистоянні російській агресії.

У Мілоукі загалом зібралися майже 2 500 делегатів партії з усієї країни та з американських територій, щоб, як повідомляв Голос Америки, висунути офіційного кандидата в президенти. Разом з гостями форум відвідали близько 50 тисяч людей, свідчить The New York Times.

Ейса Гатчінсон, колишній губернатор Арканзасу сказав: "Я б хотів підбадьорити Україну та всіх тих, хто бореться за суверенітет і свободу. Наша демократія іноді може бути неохайною та заплутаною. Але подивіться: Конгрес під керівництвом спікера Джонсона, республіканця, виніс на голосування і підтримав допомогу Україні та Ізраїлю. І тому я очікую, що це продовжиться".

Гатчінсон зауважив, що у Конгресі США існує широка підтримка України: "І хоча президент Трамп, якщо його оберуть, має інші погляди на це і хоче завершити цю війну, я сподіваюся, що він продовжуватиме дослухатися до Конгресу і тих, хто хоче продовжувати нашу підтримку України". Він також додав: "Ми всі хочемо покласти край насильству, але це не може бути на умовах Росії".

Вівек Рамасвамі, колишній учасник виборчих перегонів натомість заявив: "Моя позиція: ми маємо зважати на те, що в найкращих інтересах Сполучених Штатів. І стабільність – у найкращих інтересах Сполучених Штатів. І я думаю, що досягнення миру в Україні - настільки швидко, наскільки це можливо, - в найкращих інтересах усіх залучених сторін".

За словами Рамасвамі, "гірка іронія" полягає у тому, що якби два роки тому Україна погодилася на умови миру, то "вони б уклали мирну угоду на кращих умовах для України, ніж умови, на яких вони будуть укладати мирну угоду зараз".

Політик додав: "І це вже після того, як понад двісті мільярдів доларів американських ресурсів пішло на підживлення цього конфлікту і збільшення ризику формування альянсу між Росією і Китаєм. Якщо ми не вчитимемося на уроках минулого, ми приречені їх повторювати. І це факт, з яким неможливо сперечатися".

На його думку, президент Росії Владімір Путін – це не той лідер, якому можна довіряти, але усім сторонам, каже він, варто дбати про свої власні інтереси "і мати чесну розмову про те, як ми можемо досягнути миру".

Брифінг. Ніккі Гейлі підтримала Трампа: чому вона змінила свою позицію
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

На з’їзді були присутні також представники організації Razom. Про мету поїздки розповів Юліан Гайда: "Мета, якої намагається досягнути Razom на національному з’їзді республіканців, – бути позапартійною платформою, де люди можуть ставити питання про Україну. І ми сподіваємося, що наша роль тут – донести їм правду. На щастя, правда – на боці України, нам не потрібно нічого перекручувати, не потрібно вводити людей в оману".

Гайда каже, що багато людей у США насправді не знають, де Україна, про неї досі існує багато міфів: "Ми сподіваємося, що, будучи тут і представляючи українську позицію, допоможемо людям мати краще розуміння. І коли їх спробують ввести в оману певні підлі гравці – у соцмережах, агенти російського впливу чи інші зацікавлені у руйнуванні України – вони не поведуться на ті аргументи".

Деніел Болсон, директор зі зв'язків з громадськістю організації Razom каже: "Як і всі партії, Республіканська партія – це великий мікс. Вона об'єднує різноманітних членів, політиків, людей різного походження і поглядів. Важливо говорити з людьми, які згодні з вами, і з тими, які не погоджуються. Важливо рішуче наводити аргументи".

"Ми чули безліч думок, різні занепокоєння, але люди зацікавлені, вони залучаються. Їм цікаво дізнатися більше та поговорити. Ось чому ми тут – щоби відповісти на їхні запитання, підтримати інтереси України та поділитися інформацією, яку вони не знають чи до якої можуть не мати доступу", – пояснює Болсон.

Про Україну у Мілоукі говорив і колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон. Як повідомляв Голос Америки, він зустрівся із кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом.

Натомість делегація політиків з України, які бажали побувати на з'їзді, поскаржилася на заборону зі сторони влади. Так народна депутатка Ірина Геращенко написала у Фейсбуці: "Делегація Європейської Солідарності на чолі з Петром Порошенком повинна була бути на республіканському конвенті в Мілуокі. Ми мали заплановані зустрічі з керівництвом Республіканської партії і планували використати кожну можливість і цей важливий майданчик для розширення підтримки, донесення правди про війну. Але нам заблокували відрядження".

Геращенко пообіцяла судові позови до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Стосовно позиції Джей Ді Венса – кандидата у віцепрезиденти США, який висловлювався проти надання допомоги Україні – речник Державного департаменту США Метью Міллер прокоментував: "Я вважаю, що питання насправді зводиться не лише до того, що підтримуємо ми чи що підтримує хтось інший із публічного простору, а й до того, що підтримує американський народ. І ми побачили, що коли йдеться про Україну, американський народ рішуче підтримує продовження допомоги".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG