Спеціальні потреби

“Розраховуємо на допомогу зі США”. Сергій Притула відкрив фонд у Північній Америці


Сергій Притула, засновник благодійного фонду
Сергій Притула, засновник благодійного фонду

Сергій Притула запустив фонд Prytula Foundation USA - презентація американського фонду відбулась перед українською громадою Чикаго. Організація залучатиме допомогу із Північної Америки для проєктів гуманітарної підтримки. Про це Сергій Притула розповів в інтервʼю Українській службі Голосу Америки.

“Це окрема юридична особа, тобто це не гілка. Працюватиме все відповідно до місцевого законодавства, з урахуванням всіх нюансів. Це буде накопичення коштів на гуманітарну складову. Хоча я не кажу, що воно не буде торкатися людей у формі - наприклад, будемо здійснювати закупівлю засобів тактичної медицини, яку ми регулярно робимо в США. Плюс, ми дуже плідно займаємося допомогою з гуманітарним розмінуванням”, - розповів Сергій Притула.

Він додав, що відкриття американського фонду спростить закупівлю обладнання у Сполучених Штатах і дозволить зекономити гроші.

“Для чого нам витрачати гривневу масу, яку ми накопичуємо в Україні, і потім перетворювати її в долари, щоб оплатити інвойс зі Сполучених Штатів? Якщо ми можемо накопичити кошти в США і зразу їх витратити також в США. Ми не втратимо грошей на обміні курсу, ми не втратимо час на логістику”.

Фонд отримав статус неприбуткової організації - статус 501(c)(3) податкового кодексу США, що дозволяє донорам зменшити розмір оподатковуваного доходу на суму пожертв. Цей статус обумовлює допомогу саме у гуманітарній сфері.

“Відверто кажучи, ми дуже розраховуємо на допомогу зі США. Відкриття фонду і отримання цього статусу в принципі лежать в нашій стратегії на 2024-2025-й рік з диверсифікації надходжень пожертв. В Україні стає все скрутніше - економіка, відверто, нікого не тішить і не надихає. Мобілізаційні процеси виснажують український бізнес. Тому ми дивимося на Захід”, - розповів засновник фонду.

Раніше про намір відкрити представництво у США заявляли в іншому українському благодійному фонді "Повернись живим".

"Ми зацікавлені в американській зброї, ми зацікавлені в американському спорядженні. Тут топові світові виробники. В нас зараз є можливість при наявності фінансів це купувати. І хотілося б теж налагоджувати цю співпрацю", - говорив директор фонду Тарас Чмут в інтервʼю Голосу Америки.

У США також базуються інші фонди з підтримки України зі статусом статус 501(c)(3) - як-от Razom for Ukraine, United Help Ukraine, Nova Ukraine та інші.

Більше про співпрацю з громадою в США, сприйняття американських виборів в Україні та ситуацію на полі бою читайте і дивіться в інтервʼю з Сергієм Притулою на платформах Голосу Америки українською вже незабаром.

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG