Спеціальні потреби

Чого очікувати від візиту Путіна в Китай?


Президент Росії Путін та лідер Китаю Сі Цзіньпін, Пекін, 4 лютого 2022. Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Президент Росії Путін та лідер Китаю Сі Цзіньпін, Пекін, 4 лютого 2022. Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Цього тижня президент Росії Владімір Путін зустрінеться з Сі Цзіньпіном у Китаї, щоб поглибити партнерство між двома найбільшими стратегічними суперниками Сполучених Штатів, повідомляє Reuters.

Путін візьме участь у форумі "Один пояс, один шлях" у Пекіні 17-18 жовтня, це буде його перша далека закордонна поїздка після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав на ордер на його арешт у березні через незаконну депортацію дітей з України.

В лютому 2022 року, за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії до України, Путін відвідав Пекін, де разом із Сі вони оголосили про "безмежне" партнерство між Китаєм і Росією.

Під час цього візиту Путіна супроводжуватимуть керівники російських енергетичних компаній "Газпром" і "Роснафта" Олексій Міллер та Ігор Сєчін, повідомили Reuters джерела, знайомі із планами Кремля. Росія хоче укласти угоду з продажу більших обсягів природного газу в Китай і планує побудувати трубопровід "Сила Сибіру-2", який проходитиме через Монголію і матиме річну пропускну здатність у 50 мільярдів кубометрів.

Експерти вказують на тісні відносини Росії та Китаю, й сторони обговорюватимуть військове та ядерне співробітництво. Але через російську війну може не йтись про підписання домовленостей, каже Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia: "Путін, безумовно, почесний гість... Водночас я вважаю, що Китай не зацікавлений у підписанні будь-яких додаткових угод, принаймні публічно, тому що все, що можна представити як надання додаткового грошового потоку до військової скарбниці Путіна та його військової машини, на цей час не підходить".

Вашингтон неодноразово застерігав Пекін від постачання Путіну зброї для війни в Україні. При цьому саме Китай американські посадовці називають найбільшим суперником для Вашингтона, а Росію - вважають найбільшою загрозою безпеці.

"За останнє десятиліття Сі створив із путінською Росією найбільш значущий неоголошений альянс у світі, - сказав Reuters Грем Еллісон, професор Гарвардського університету та колишній помічник міністра оборони при Біллі Клінтоні. - США доведеться змиритися з тим незручним фактом, що стрімко зростаючий системний суперник і реваншистська одновимірна наддержава з найбільшим ядерним арсеналом у світі тісно об'єднані в протистоянні США".

При цьому оглядачі нагадують, що Сі повинен балансувати між тісними особистими стосунками з Путіним і реальністю залежності на багатьох рівнях між економіками США та Китаю.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG