Спеціальні потреби

Вступ РФ до СОТ: в Україні сподіваються на припинення торговельних війн з Росією


Вступ Росії до СОТ примирить її з Україною
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
Direct link

Вступ Росії до СОТ примирить її з Україною

22 серпня Російська Федерація офіційно приєдналася до Світової організації торгівлі, членства в якій домагалася майже 20 років.

Україна виграє від приєднання Росії до Світової організації торгівлі і торговельні війни залишаться в минулому. Урядовці і експерти одностайні в прогнозах — торгувати з росіянами стане легше. Недосконалі двосторонні угоди, які укладалися ще в 90-ті роки, постійно провокували торговельні війни, пояснює урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький:

“Саме членство в СОТ ми сподіваємося, що дозволить всі ці відхилення якимось чином згладити. Відносини стануть розвиватися набагато передбачуваніше, вони будуть відходити від конфронтаційного характеру до розвитку відносин на основі певних правил”.

Це означає: якщо Росія захоче заборонити ввезення якоїсь продукції з України, їй доведеться точно такі ж претензії пред'являти й до інших. “От умовно кажучи “сирна війна”. Вона торкнулася лише України і Росії. Ті ж самі правила вони повинні застосовувати до всіх країн-членів СОТ. Якщо вони будуть дискримінаційними, то це вже буде головний біль не тільки України, а це вже будуть проблеми багатьох країн, того самого ЄС”, - заявив П'ятницький в інтерв'ю Голосу Америки.
Я хотів би тільки мріяти, щоб країни-члени СОТ виконували все те, що вони підписали!”
Дейвид Свірі, американський бізнесмен

Вступ Росії до СОТ не означає однак, що торговельні війни з Україною залишилися в минулому. Це зменшить їх гостроту і непередбачуваність, каже експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин. Згідно з правилами організації, Москва не зможе як раніше розпочати бойові дії без попередження. “Жодним чином, на жаль, торговельні війни не будуть ліквідовані. Допоможе те, що відтепер обидві країни члени СОТ і у випадку конфліктних ситуацій можна позиватися до Світової організації торгівлі і її рішення будуть обов'язковими для обох сторін.”

Американський бізнесмен Дейвид Свірі, який ось уже 20 років вирощує в Україні зерно і виробляє корми, каже, що вступ Росії до СОТ для нього радісна звістка. Адже значну частину своєї продукції він продає російським фермерам. Його бізнес буде більш захищеним:

“Все, що здатне покращити торговельні стосунки між цими двома великими країнами має бути зроблене. Закривати двері для торгівлі між сусідами, влаштовувати торгові війни - це повний ідіотизм. Відкрийте кордони для торгівлі! Я би навіть митниці між Росією і Україною ліквідував”.

Бізнесмен не боїться конкуренції, яка неодмінно підвищиться після зняття торгових бар'єрів. “Я хотів би тільки мріяти, щоб країни-члени СОТ виконували все те, що вони підписали!”, - додає він.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG