Спеціальні потреби

Реакція Росії на Курськ повільна і розсіяна – командувач сил НАТО в Європі Каволі


Росія досі намагається сформувати реакцію на операцію України у Курську, поки що ця реакція була повільною і розсіяною, — зазначив головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. Фото: AP
Росія досі намагається сформувати реакцію на операцію України у Курську, поки що ця реакція була повільною і розсіяною, — зазначив головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. Фото: AP

Росія досі намагається сформувати реакцію на операцію України у Курську, поки що ця реакція була повільною і розсіяною. Про це сказав головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі під час події Ради з міжнародних відносин (CFR) 15 серпня.

Така реакція Росії пов’язана з кількома факторами, на думку Каволі. По-перше, це відсутність розуміння, хто мусить бути відповідальним за бойові дії всередині Росії, по-друге, відсутність вивільнених військ, які Росія може залучити проти операції у Курську.

“Росія досі збирає докупи реакцію на вторгнення України. Поки що це була тільки доволі повільна і розсіяна реакція. Частково це тому, що Росія не встановлює, хто має повноваження. Міністерство оборони відповідальне за воєнні дії всередині України, але ж не всередині Росії, правильно? Тобто це мало б бути Міністерство внутрішніх справ", - аналізує генерал.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

"По-друге, у Росії немає вільних сил, які вона може перекинути туди. Рівень залученості та частки російських наземних сил, які знаходяться в Україні, дуже суттєвий”, – говорить головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі.

Росія досі збирає докупи реакцію на вторгнення України. Поки що це була тільки доволі повільна і розсіяна реакція. 
Крістофер Каволі

Каволі наголошує, що підрозділи, які залишилися в Росії та можуть протистояти подібній проблемі – військові строкової служби, яким в теорії та юридично заборонено воювати в Україні. Відповідно йдеться не про ті бойові одиниці, від яких можна очікувати найшвидшої реакції.

Головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі підкреслює, що російська влада перекинула в Курський регіон багато повітряних сил, але невідомо, скільки наземних сил буде залучено, і який ефект це матиме.

“Деякі підрозділи прибули зі Сходу України, щоб вести бій. Очевидно, їм віддадуть перевагу, порівняно із підрозділами з інших місць. Думаю, що Росії доведеться ухвалювати рішення з їх сторони щодо часу та щодо наявності військ”, – говорить Крістофер Каволі.

Також, відповідаючи на питання про стан української армії, Каволі відзначив що всупереч проблемам, які поставали перед українськими збройними силами, він був вражений інноваціями, які Україна продемонструвала у військовому, технічному та тактичному плані.

“Думаю, ми бачимо дещо [з цього] під час наступу у Курській області. Тож, безперечно є виклики, але Україна точно має здатність їх подолати”, – зауважив Каволі, підкреслюючи швидку та тверду реакцію союзників у підтримці оборони України.

“За останні декілька років це було абсолютно чудово, що Україна змогла зробити за сприяння, можливо, 50 різних країн світу, які добровільно об’єдналися, щоб допомогти їм у їхній боротьбі”, – мовить Каволі.

Як раніше повідомляв Голос Америки, високоякісна українська розвідка та озброєння, надане США, як вважають оглядачі, сприяли швидкому просуванню українських військ вглиб території Росії протягом останнього тижня. Деякі аналітики вважають, що українці могли б просуватися ще швидше, якби Вашингтон дозволив їм використовувати найдосконалішу зброю, яка є в їхньому розпорядженні.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG