Спеціальні потреби

Путін вдвічі збільшує виплати добровольцям, які хочуть воювати в Україні


Священник проводить обряд для російських резервістів, призваних під час часткової мобілізації військ перед відправленням на війну в Україні. Ростовська область, Росія, 31 жовтня 2022 року. Кремль намагається уникнути мобілізації за рахунок добровольців. REUTERS/Сергій Пивоваров
Священник проводить обряд для російських резервістів, призваних під час часткової мобілізації військ перед відправленням на війну в Україні. Ростовська область, Росія, 31 жовтня 2022 року. Кремль намагається уникнути мобілізації за рахунок добровольців. REUTERS/Сергій Пивоваров

У середу президент Росії Володимир Путін подвоїв авансові платежі для добровольців, які воюватимуть в Україні. Цей крок, як повідомляє агентство Reuters, спрямований на полегшення набору військових, але, ймовірно, створить дисбаланс у перегрітій економіці.

Усі росіяни, які підпишуть контракт з армією, тепер отримають передоплату в розмірі 400 тисяч рублів, що складає 4 651 долар за нинішнім курсом. Указ також рекомендує регіональним органам влади зробити таку ж виплату зі своїх бюджетів.

Мінімальна місячна оплата для рядового, який бере участь у тому, що Росія називає «спеціальною військовою операцією», встановлена в 204 000 рублів, а новий указ підвищує мінімальну річну зарплату в перший рік служби до 3,25 мільйона рублів ($37 791).

Місячна заробітна плата офіцерів вища і залежить від звання. Усі новобранці також отримують додаткові гроші за участь у наступальних операціях або знищення танків та іншої техніки противника.

Раніше цього місяця мер Москви встановив авансовий внесок для мешканців міста, які зголосилися воювати в Україні, у розмірі 1,9 мільйона рублів (21 777 доларів) з міського бюджету, довівши їхню річну зарплату в перший рік служби до 5,2 мільйона рублів.

Останні підвищення означають, що мінімальна зарплата російських контрактників, які воюють в Україні, перевищуватиме середню зарплату в Росії більш ніж у три рази, а для москвичів мінімальна зарплата перевищуватиме середню більш ніж у п’ять разів.

Такі виплати допомогли Росії уникнути нової загальнонаціональної мобілізації після складної кампанії 2022 року, яка призвела до масового відтоку людей до сусідніх країн. Однак деякі економісти стверджують, що виплати створюють спіраль заробітної плати в економіці.

Підвищення заробітної плати також підтримується низкою інших заходів, таких як звільнення від щомісячної сплати відсотків за споживчими кредитами для волонтерів і державні гарантії за такими кредитами у разі смерті.

Ці заходи заохочували потенційних волонтерів брати споживчі кредити та сприяли постійному зростанню споживчого кредитування, незважаючи на те, що центральний банк підвищив ключову процентну ставку, щоб охолодити економіку.

Російські офіційні особи кажуть, що цього року близько 190 000 людей зголосилися воювати в Україні проти 490 000 контрактів, підписаних у 2023 році.


Як повідомляв раніше Голос Америки, за даними британської розвідки, Росія втратила рекордних 70 000 військових за час з середини травня по середину липня і потенційно втрачатиме понад 1000 щодня.

Часопис Economist пише, що останнім часом Кремль більше покладається на добровольців, яким пропонують захмарні гроші за російськими стандартами гроші.

За даними, які журналісти зібрали з відкритих джерел, з літа минулого року Кремль збільшив винагороду майже удвічі – у деяких регіонах новобранцям пропонують до 17 тисяч доларів, що є майже втричі більше, ніж середня річна зарплата в Росії.

"Велике населення Росії та поширена бідність дає Путіну широкі можливості для набору потенційних новобранців. За нинішніх темпів втрат Кремль вважає, що новобранців вистачить до кінця 2025 року", – підсумовує Economist.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG