Спеціальні потреби

Росія використовує дезінформацію для підриву майбутніх виборів у Молдові, попереджають Вашингтон і Кишинів


Ілюстративне відео. Місцеві вибори у Кишиневі, Молдова, 5 листопада 2023. AP Photo/Aurel Obreja
Ілюстративне відео. Місцеві вибори у Кишиневі, Молдова, 5 листопада 2023. AP Photo/Aurel Obreja

Росія використовує дезінформацію для втручання у вибори в Молдові, що пройдуть пізніше цього року в той час, коли країна починає досягати значного прогресу в реформах під керівництвом прозахідного президента Маї Санду, заявили офіційні особи США і Молдови під час окремих заходів у Вашингтоні 23 липня.

Молдова готується до голосування 20 жовтня, яке включатиме референдум щодо членства в Європейському союзі.

Санду, яка перемогла промосковського політика Ігоря Додона в 2020 році і відтоді заявила, що майбутнє Молдови – в ЄС, буде домагатися переобрання.

Вибори стануть "історичними і ключовими" для країни, заявив посол Молдови Віорел Урсу.

За його словами, Молдова залишається в уразливому становищі, оскільки Росія використовує її як "полігон" для дезінформації, яка, за його словами, "є скрізь" і стає все більш просунутою.

Він зазначив, що раніше російська дезінформація виходила російською мовою, але за останні пів року почала з’являтися ідеальною румунською мовою, схожою на молдовську мову, якою розмовляє більшість населення.

Урсу додав, що очікує збільшення числа діпфейків за тиждень до виборів, що не залишить часу для їх розвінчування.

Пізніше 23 липня на слуханнях заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Крістофер Сміт сказав членам Конгресу, що вибори стануть "історичною можливістю" для громадян Молдови, але країна стикається з втручанням і дезінформацією Росії.

"Ми бачимо дуже чіткі дії росіян, щоб підірвати ці майбутні вибори і референдум. Вони залучають мережі втручання, які фінансує російська держава…, покликані позбавити молдовський народ їхнього права вибирати своє майбутнє", – сказав Сміт підкомітетові комітету Палати представників із закордонних справ.

Голова підкомітету республіканець Томас Кін сказав, що Молдова була на шляху до пострадянської історії успіху, але тепер стоїть питання, чи продовжуватиме вона західний шлях, чи знову потрапить у сферу впливу Кремля.

Сміт сказав Кіну, що Росія використовує різні методи для поширення дезінформації, включаючи кампанії, які фінансуються російськими олігархами, що платять людям за протести. За його словами, Росія також намагалася підірвати явку, поширюючи неправдиву інформацію про те, що Молдова буде втягнута у війну в Україні.

"Їхні цілі, які ми бачили, ясно показують, що вони роблять це, щоб отримати на посаді прокремлівського кандидата", – сказав Сміт.

За його словами, відколи Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Сполучені Штати підтримали боротьбу Молдови з корупцією і її зусилля щодо наближення до Європи, надавши 824 мільйони доларів допомоги.

5 березня Служба розвідки і безпеки Молдови (SIS) оприлюднила попередження про те, що Росія планує кроки для дестабілізації країни, яка прагне позбутися багаторічного впливу Москви і стати членом ЄС. Голова SIS Александру Мустята заявив, що його відомство отримало "певні дані" про дії, заплановані на цей і наступний рік, які можуть поставити під загрозу вступ Молдови до ЄС і повернути її до сфери впливу Росії.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG