Спеціальні потреби

У Росії справу американського журналіста Гершковича передали до суду


Журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович за ґратами у Росії. Фото: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP
Журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович за ґратами у Росії. Фото: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Генпрокуратура РФ затвердила обвинувальний висновок і направила до суду справу американського журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, якого обвинувачують у шпигунстві.

Як заявив представник прокуратури Андрій Іванов, справу направили до Свердловського обласного суду для розгляду по суті.

"Слідство встановило та документально підтвердило, що американський журналіст газети The Wall Street Journal Гершкович за завданням ЦРУ у березні 2023 року збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність оборонного підприємства "Уралвагонзавод" щодо випуску та ремонту військової техніки", – сказав він.

32-річний репортер Wall Street Journal Еван Гершкович став першим американським журналістом з часу Холодної війни, якого заарештувало ФСБ Росії за звинуваченнями в шпигунстві, мовляв, він намагався отримати військову таємницю. Це сталося 29 березня 2023 року.

Сам Гершкович, його видання та уряд США заперечують його причетність до шпигунства. Останній рік репортер провів у московській тюрмі суворого режиму Лефортово. У березні його термін ув'язнення продовжили до 30 червня.

Білий дім називав звинувачення "сміховинними", а президент Джо Байден в день річниці арешту Гершковича заявив, що Росія заплатить за неправомірний арешт американських громадян.

Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Росію припинити довільні затримання людей заради політичної вигоди.

“Еван Гершкович, репортер, який лише виконував свою роботу, лишається неправомірно затриманим Росією впродовж року. Росія має припинити довільне затримання таких осіб, як він і Пол Вілан, заради отримання політичної переваги. Люди – це не розмінна монета. Еване, Поле, ми відвеземо вас додому”, - мовиться у заяві Блінкена.

Газета Wall Street Journal, де працював американський журналіст, до річниці його ув’язнення опублікувала емоційну статтю про важливі особисті, професійні та суспільні події, які Еван Гершкович втратив у своєму житті через ув’язнення в Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Камала Гарріс та Зеленський — підсумки зустрічі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG