Спеціальні потреби

ISW: Росія не перекидає війська зі сходу України у Курську область, "щоб не зривати наступ"


На фото, яке оприлюднило Міноборони РФ у п'ятницю, 9 серпня 2024 року, солдати у військовій вантажівці колони російських військ, що рухається до Курської області для посилення сил в Суджанському районі. Фото: Пресслужба Міноборони РФ/AP
На фото, яке оприлюднило Міноборони РФ у п'ятницю, 9 серпня 2024 року, солдати у військовій вантажівці колони російських військ, що рухається до Курської області для посилення сил в Суджанському районі. Фото: Пресслужба Міноборони РФ/AP

Російське військове командування "не поспішає перекидати війська під Курськ з інших оперативних напрямків, щоб не допустити зрив наступу на сході України", йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що "російське військове командування, схоже, покладається на підрозділи, вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, і на легкодоступні сили в тилу, більшість з яких – це підрозділи, укомплектовані солдатами строкової служби та нерегулярними формуваннями".

В ISW нагадали, що Міністерство оборони Росії заявило 9 серпня, що начебто "відправило додаткові реактивні системи залпового вогню, артилерію і важку гусеничну техніку в Суджанський район для протидії силам ЗСУ".

Російські воєнні блогери стверджують, що "до Курської області вже прибувають нерегулярні російські сили, в тому числі ті, що раніше були розгорнуті на інших ділянках фронту", йдеться у повідомленні.

За їхніми даними, "елементи нерегулярних сил так званої ДНР прибули до Курської області після наступальних операцій у Донецькій області". Інші військові блогери стверджують, що "елементи чеченського спецназу "Ахмат" діють по всій Курській області, а частини російського ССО діють у прикордонних районах Курської області, в тому числі поблизу Суджі".

Коментуючи інформацію з різних джерел про те, що в Курську область начебто "перекидають висококваліфіковані військові підрозділи зі східної чи південної України", ISW зазначає, що "для їхнього прибуття все одно потрібен певний час".

"Значна передислокація частин Північного угруповання військ до Курської області може свідчити про те, що російське військове командування вирішило, що зрив наступу на півночі Харківської області є необхідною жертвою для відповіді на українське вторгнення, уникаючи при цьому передислокації з більш пріоритетних ділянок фронту", – констатують аналітики.

На думку експертів ISW, більш масштабна передислокація російських військ з прифронтових районів, ймовірно, буде повільнішою, а більш боєздатні фронтові підрозділи можуть почати прибувати до Курської області вже найближчими днями.

Водночас українські військові, що воюють на Покровському напрямку, повідомили Голосу Америки, що поки не відчули полегшення на полі бою. Зокрема головний сержант роти ударних БПЛА 109 бригади Єгор Фірсов назвав ситуацію "складною":

"Ситуація важка тим, що ворог застосовує авіацію, скидає на нас КАБи - і на наші позиції, і на мирні міста також - фугасні авіаційні бомби, керовані авіаційні бомби, і інші типи ракет. Це створює ворогу перевагу. І я б сказав, ворогу створюють перевагу постійні оці резерви, які вони мають, щоб забезпечувати штурми. Ми своєю чергою, мій напрям - це БПЛА, ми робимо, щоб будь-що, що пересувається на тому боці, щоб воно палало і горіло", - розповів Фірсов.

"Дуже-дуже важко, відверто вам скажу, бо ворог переважає. Ми сподіваємось, що з цими подіями на Курському напрямку нам буде трохи легше, що ворог вимушений буде відтягнути резерви, важко особливо піхоті. Ну але стоїмо, задача у нас - втримати Покровський напрямок і розбити ворога", - розповів військовий 109 бригади на Покровському напрямку Єгор Фірсов.

Останніми днями на території Росії, у Курській області, точаться бої. За повідомленнями місцевих чиновників, провоєнних блогерів і за даними з відкритих джерел, від 6 серпня українські війська захопили під контроль близько 600 квадратних кілометрів території і понад два десятки населених пунктів.

За повідомленнями, ЗСУ не залишають спроб розширити контрольовану площу і зміцнюються на захоплених рубежах, а російська армія, попри резерви, що прибувають, все ще не може стабілізувати ситуацію.

Багато чого залишається незрозумілим, у тому числі кількість українських військових, які беруть участь в операції, хоча російські військові стверджують, що йдеться про близько 1000 військових і понад два десятки одиниць бронетехніки й танків.

Україна офіційно не підтвердила причетність до операції, але президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 8 серпня заявив, що Росії потрібно "відчути" наслідки свого вторгнення в Україну.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG