Спеціальні потреби

Інтернаціональний легіон ЗСУ заперечив зв'язки зі стрільцем, підозрюваним у спробі замаху на Трампа


Раян Веслі Раут бере участь у мітингу в центрі Києва, 30 квітня 2022 р. Фото: AP/Efrem Lukatsky
Раян Веслі Раут бере участь у мітингу в центрі Києва, 30 квітня 2022 р. Фото: AP/Efrem Lukatsky

Раян Веслі Раут, ймовірний підозрюваний у спробі замаху на кандидата у президенти Дональда Трампа, не мав відношення до Інтернаціонального легіону України.

Про це Українській службі Голосу Америки повідомили представники легіону: "Раян НЕ був у легіоні, і ми кілька разів казали йому припинити говорити, що він має будь-яке відношення до легіону".

"Раян Веслі Раут ніколи не був частиною, не асоціювався, й не був пов’язаний з Міжнародним легіоном у будь-якій якості. ... Будь-які твердження чи пропозиції, що вказують на протилежне, є абсолютно помилковими", - цитує представника легіону агенція Reuters.

Крім того, на своїй сторінці у Facebook Міжнародний Легіон ГУР України оприлюднив заяву, в якій також заперечив будь-який стосунок підозрюваного Раута до цієї частини ЗСУ.

"Громадянин США Раян Раут ніколи не служив у Міжнародному легіоні Головного управління розвідки Міністерства оборони України, не має жодного стосунку до підрозділу. Чутки, що ширяться з цього приводу в деяких медіа, не відповідають дійсності", - мовиться у заяві військової частини.

Що відомо про Раяна Раута

Колишній президент США й кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп грав у гольф 15 вересня у Флориді, коли агенти Секретної служби помітили чоловіка з гвинтівкою на периметрі поля. Агенти служби відкрили вогонь по чоловіку, він кинув зброю та намагався втекти на машині. Пізніше його вистежили й заарештували.

Американські медіа з'ясували, що 58-річний Раут підтримував Україну, відвідав Київ навесні 2022 року та заохочував інших приєднуватися до ЗСУ для оборони України. CNN, Fox News, New York Times та інші американські медіа назвали його ім'я, посилаючись на неназваних представників правоохоронних органів США. Втім ФБР відмовилося від коментарів.

За даними медіа, Раут – будівельник, який раніше скоїв кілька правопорушень, кілька років тому він переїхав на Гаваї зі штату Північна Кароліна і висловлював підтримку демократам й Україні.

Публікації в медіа також показали, що Раут, схоже, раніше був прихильником Трампа, але пізніше змінив погляди.

Агентство AFP нагадало, що взяло інтерв'ю у Раута у квітні 2022 року, коли той перебував у Києві. "Путін – терорист, і з ним потрібно покінчити, тому нам потрібно, щоб усі з усього світу припинили те, що вони роблять, і прибули сюди зараз", – сказав він тоді AFP.

"Я готовий полетіти до Кракова і прийти до кордону України, щоб бути добровольцем, воювати і померти… Чи можу я бути прикладом? Ми повинні перемогти", – написав Раут на своїй сторінці в мережі X у березні 2022 року, цитує газета New York Times, що також брала у нього інтерв'ю.

Раут та його спроби рекрутингу

Водночас, за його власними словами, які Reuters не зміг незалежно перевірити, Раут мав за початкову мету воювати на боці України, але через його вік та відсутність військового досвіду йому відмовили у приєднанні до Інтернаціонального легіону, після чого він почав заохочувати інших вступати до лав українського війська. Зокрема, він намагався залучити колишніх афганських військових для участі у війні на боці України.

"Якщо уряди не надішлють свої офіційні війська, тоді ми, цивільні, повинні взяти смолоскип й здійснити це, і ми зібрали тут чудових людей, але це невелика частка від тієї кількості, яка повинна бути тут", – наводить Reuters слова Раута.

Однак на своїй сторінці в мережі Х директорка платформи Protect Volunteer Рейчел Джеймісон написала: "Якщо ви бачите новини про Раяна Раута, який нібито намагався вбити Трампа, він ніколи не був пов’язаний з українськими військовими в жодній якості. Він збрехав про те, що він рекрутер".

Джеймісон послалась на опублікований у червні допис в мережі Х користувача King Jack Strong, якого вона назвала справжнім рекрутером: "Застереження щодо Раяна Раута: він не пов’язаний і ніколи не був пов’язаний з Інтернаціональним легіоном чи Збройними силами України взагалі. Він не є і ніколи не був рекрутером легіону. Він неправдиво представляє себе та бреше багатьом людям".

Джерела підтвердили Українській службі Голосу Америки приналежність власника сторінки King Jack Strong до Інтернаціонального легіону, а також повідомили, що представники легіону вживали зусиль, аби відмовити Раута від його спроб залучити добровольців для війни в Україні.

"Я служив із власником облікового запису (King Jack Strong - ред.). Він належить людині, яка служила протягом тривалого часу та особисто спілкувалася з Раяном, як і я, – зазначило одне джерело. – Я також можу підтвердити, що багато людей мали схоже спілкування з Раяном, і казали йому припинити те, що він робив".

На ситуацію відреагувала Росія. У Кремлі заявили, що стежать за інформацією. Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що нібито "великою проблемою і головним болем" для спецслужб США має бути встановлення можливих зв’язків підозрюваного з Україною, пише Радіо Свобода.

У Центрі протидії дезінформації РНБО України заявили, що Росія використовує черговий ймовірний замах на Трампа проти України.

"Цей інцидент вже стає темою для російської пропаганди. Ворог надалі запускатиме низку конспірологічних теорій про "український слід". Звісно ж, все це – брехня. Але інформаційне протистояння – компонент війни", – написав у телеграмі керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко.

Реакції на події

Кандидатка у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс та інші демократи засудили напад. "Насильству немає місця в Америці", – написала Гарріс в мережі X.

У її заяві на сайті Білого дому йдеться: "Поки ми збираємо факти, я скажу чітко: я засуджую політичне насильство. Ми всі повинні зробити свій внесок у те, щоб цей інцидент не призвів до нового насильства. Я вдячна, що колишній президент Трамп у безпеці. Я вдячний Секретній службі США та партнерам з правоохоронних органів за їхню пильність".

"У нашій країні немає місця політичному насильству чи будь-якому насильству, і я доручив своїй команді продовжувати робити все можливе, щоб Секретна служба мала всі ресурси, можливості та засоби захисту, необхідні для забезпечення тривалої безпеки колишнього президента", - йдеться у заяві президента США Джо Байдена.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що політичному насильству немає місця "ніде у світі". "Радий дізнатися, що Дональд Трамп у безпеці й не постраждав. ... Наш принцип: верховенство права понад усе, і політичному насильству немає місця ніде у світі. Щиро сподіваємося, що всі будуть в безпеці", – написав Зеленський у мережі X.

"У цій країні немає місця будь-якому політичному насильству. Винуватець має бути притягнутий до відповідальності за всією суворістю закону", – написав лідер більшості в Сенаті, демократ Чак Шумер.

Як зазначає видання The Hill, деякі республіканці намагалися звинуватити демократів у цих подіях.

Республіканська кандидатка у Сенат від штату Вірджинія Хун Цао написала в мережі Х, що політичні опоненти Трампа використовують "екстремістську риторику", щоб зобразити його "диктатором" і"загрозою для демократії".

А техаський конгресмен-республіканець Роджер Вільямс написав: "Досить значить досить!"

"Ліві продовжують просувати свою ненависницьку і небезпечну риторику", – додав він.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG