Спеціальні потреби

Трамп відмовляється критикувати Лумер за її расистські висловлювання, що викликає тривогу у союзників-республіканців


Прихильниця Дональда Трампа Лора Лумер
Прихильниця Дональда Трампа Лора Лумер

У п’ятницю Дональд Трамп відмовився оцінювати нещодавні расистські та конспірологічні коментарі провокаторки правих поглядів Лори Лумер, яка їздила з ним на початку цього тижня на дебати та кілька заходів у пам’ять про 11 вересня.

"Лора була моєю прихильницею", — сказав Трамп журналістам на прес-конференції поблизу Лос-Анджелеса, де його питали про стурбованість союзників-республіканців щодо його зв’язків з Лумер.

"Я не контролюю Лору", - сказав Трамп. "Я не можу вказувати Лорі, що робити. Вона мене підтримує".

Трамп сказав, що Лумер має "сильну думку", але сказав, що не знав про її нещодавні коментарі, включно з дописом в мережі X, у якому вона грала на расистських стереотипах, написавши, що "Білий дім буде пахнути каррі, а промови Білого дому будуть проводитись через кол-центр", якщо його конкурентка від Демократичної партії, віце-президентка Камала Гарріс, переможе в листопаді. Камала Гарріс — дочка іммігрантів з Ямайки та Індії.

Поява Лумер з Трампом на передвиборчих заходах викликала занепокоєння у багатьох союзників колишнього президента, які стурбовані тим, що вона зашкодить його шансам на перемогу в листопаді, особливо у той час, коли входження Гарріс у президентські перегони в якості єдиної кандидатки в президенти викликало ентузіазм демократів. У п'ятницю Гарріс проводила кампанію по всій Пенсильванії.

Коментарі Лумер викликали критику з боку союзників Трампа, включно з республіканкою Марджорі Тейлор Грін. Конгресвумен від Джорджії, сама відома поширенням теорій змов, назвала пост про каррі "жахливим і надзвичайно расистським" і сказала, що він не представляє рух Трампа.

Сенатор Том Тілліс, республіканець із Північної Кароліни, назвав Лумер "божевільною теоретикинею теорії змов, яка регулярно висловлює огидну нісенітницю, спрямовану на розділення республіканців. Засланець демократів не міг би зробити краще, ніж вона, щоб зашкодити шансам президента Трампа виграти переобрання. Досить".

Коментарі Трампа прозвучали на прес-конференції в його гольф-клубі в районі Лос-Анджелеса через кілька днів критики його виступу на дебатах цього тижня.

У коментарях Трамп зробив проти Гарріс низку нападок, на яких його помічники радили йому зосередитись під час дебатів, зокрема звинуватив її в м’якості щодо злочинців на своїх попередніх посадах.

До того, як вона стала віцепрезиденткою, Гарріс представляла Каліфорнію в Сенаті, а також була генеральним прокурором штату та окружним прокурором Сан-Франциско.

"Вона знищила Сан-Франциско, і вона знищила державу", - звинуватив Трамп. Він також напав на ведучих ABC, які модерували дебати. Пізніше в п’ятницю він поїде до Північної Каліфорнії для збору коштів, після чого відбудеться мітинг у Лас-Вегасі, найбільшому місті штату Невада.

У п’ятницю Гарріс вирушила до Джонстауна та Вілкс-Барре, щоб провести передвиборну кампанію в округах, де Трамп переміг у 2016 та 2020 роках.

Це її другий день послідовних мітингів після проведення двох заходів у Північній Кароліні в четвер - ще одному штаті, що не має сталих політичних вподобань, Її кампанія протягом чотирьох днів має на меті охопити кожен сегмент виборців у кожному штаті, де виборчі вподобання коливаються від перегонів до перегонів - Мічиган, Вісконсін, Арізону та Джорджію.

Під час виступу в Шарлотті Гарріс говорила про свій вдалий виступ на дебатах. Під час заходу в Північній Кароліні, вона висміяла Трампа за те, що він сказав, що у нього є "концепція плану" заміни Закону про охорону здоров'я.

"Концепції. Концепції. Жодного фактичного плану. Концепції", — сказала вона.

За словами її кампанії, вона зібрала 47 мільйонів доларів від 600 000 донорів протягом 24 годин після дебатів із Трампом.

Гарріс сказала, що кандидати "завдячують виборцям провести ще одну дискусію". Але Трамп сказав, що більше не погодиться зустрінутись на дебатах з нею.

Ранкова прес-конференція Трампа була другим випадком поспіль, коли він запланував прес-конференцію, хоча під час останньої появи в Нью-Йорку колишній президент не відповідав на жодні запитання. Замість цього він майже годину виступав проти жінок, які протягом років звинувачували його в сексуальних домаганнях.

Гарріс не провела жодної прес-конференції відтоді, як стала кандидаткою у президенти, вона дала лише одне детальне інтерв’ю. Її кампанія заявила, що вона почне давати більше інтерв’ю місцевим ЗМІ в штатах, політичні вподобання яких не є сталими.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG