Спеціальні потреби

Церкви не слід чіпати – папа Римський про заборону РПЦ в Україні


Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск

Папа Римський зробив заяву щодо закону, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею. Про це повідомляє інформаційний ресурс Ватикану Vatican News.

"Я і далі з болем слідкую за бойовими діями в Україні та Російській Федерації", – додав понтифік.

“Роздумуючи над нещодавно прийнятим в Україні законом, відчуваю побоювання щодо свободи тих, хто молиться, бо той, хто по-справжньому молиться, завжди молиться за всіх. Ніхто не чинить зла через те, що молиться. Якщо хтось чинить зло проти свого народу, він буде винен у цьому, але не можна вважати за зло те, що він молився. Тож нехай тим, хто хоче молитися, буде дозволено молитися в тій Церкві, яку вони вважають своєю. Будь ласка, нехай жодна християнська церква не буде скасована прямо чи опосередковано: Церкви не слід чіпати", – сказав папа у своїй недільній промові.

Він також сказав, що і "далі з болем слідкує за бойовими діями в Україні та Російській Федерації".

Як повідомляв раніше Голос Америки, закон, що забороняє діяльність в Україні РПЦ, пропаганду шовіністичної ідеології "русского мира" та діяльність в Україні релігійних організацій, які залишаються під впливом Російської православної церкви та інших російських релігійних центрів, підконтрольних Кремлю, Верховна Рада України ухвалила 20-го серпня. 24 серпня Президент України Володимир Зеленський підписав цей закон.

Як мовиться у тексті закону, "Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації та ідеології "русского міра".

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила "Всесвітній Російський Народний собор" видав постанову, якою офіційно визнав війну в Україні "священною" та проголосив, що "вся територія сучасної України має підпадати під виключний вплив Росії" після її завершення.

УПЦ у своїй заяві категорично відкинула та засудила це: "Замість ідеологічної підтримки, виправдання військової агресії та інтервенції Росії в Україні, вважаємо, що Православна Церква в Росії мала б підняти свій голос проти цієї загарбницької війни. На наше переконання, заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням".

Водночас з початку російського вторгнення в Україну правоохоронні органи України відкрили кримінальні справи проти понад 100 священнослужителів Української Православної Церкви за такими злочинами, як, зокрема, державна зрада, колабораціонізм, пособництво країні-агресору, продаж вогнепальної зброї.

За опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, проведеним у травні цього року, 83% громадян України вважають, що держава має втручатися в діяльність УПЦ; 63% респондентів хочуть, щоб її заборонили.

Сумніви щодо закону про релігійні організації в Україні від США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG