Спеціальні потреби

ЄС: дії Росії змінюють ситуацію в Сирії


Федерика Моґеріні
Федерика Моґеріні

Головний представник Європейського Союзу з питань закордонної політики Федерика Моґеріні заявила в понеділок, що військові дії Росії в Сирії «змінюють ситуацію» і що в них є «деякі елементи, які викликають занепокоєння».

У розмові з репортерами перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі вона сказала, що дії проти екстремістів «Ісламської держави» були, очевидно, проведені проти цього угруповання та проти інших терористів, відповідно до характеристики, прийнятої Організацією Об’єднаних Націй.

Росія опинилася перед критикою з боку Заходу, що її повітряна кампанія в Сирії скерована проти опонентів президента Башара аль-Асада, який вважається союзником Росії, а не «Ісламської держави».

Моґеріні заявила, що, на її думку, ЄС, Росія і Сполучені Штати мають спільні інтереси в Сирії, основані на резолюціях Ради Безпеки ООН та в рамках заходів ООН, але що їх дії мають бути координовані. В іншому разі, додала вона, існують «винятково небезпечні ризики», зокрема у військовій сфері.

У неділю президент Барак Обама заявив у програмі «60 хвилин» телекомпанії CBS, що втручання Росії в Сирії скероване на врятування уряду президента Асада.

День раніше, в заяві російським ЗМІ, Володимир Путін сказав, що метою його військових дій в Сирії є «стабілізація законного уряду і створення відповідних умов для досягнення політичного компромісу».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG