Спеціальні потреби

Рютте: Україна, схоже, буде 33-м членом НАТО


Генеральний секретар НАТО Марк Рютте напередодні зустрічі міністрів оборони країн Альянсу у Брюсселі, 16 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте напередодні зустрічі міністрів оборони країн Альянсу у Брюсселі, 16 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman

Україна на "незворотному" шляху до НАТО і стане, ймовірно, 33-м членом Альянсу. Про це перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі заявив генсек Марк Рютте.

"Так, у майбутньому Україна буде 32-м чи 34-м членом НАТО. Зараз, схоже, Україна буде під номером 33, але, можливо, хтось інший вступить перед нею. Але Україна в майбутньому буде членом НАТО. Так ми вирішили у Вашингтоні (на саміті НАТО в липні - ред.). Тож питання у часі", - сказав Рютте у відповідь на питання журналістів про те, чи готовий Альянс офіційно запросити Україну до вступу, як на це сподівається Київ.

Нагадаємо, Організація Північноатлантичного договору, заснована у 1949 році для протистояння блоку радянських країн, зараз має 32 члени. Фінляндія та Швеція стали 31-ю та 32-ю країнами НАТО у квітні 2023 та березні 2024 відповідно. Окрім України, про своє бажання приєднатись до оборонного блоку офіційно зараз заявляють також Боснія та Герцеговина й Грузія.

Говорячи про допомогу Україні в протистоянні російському вторгненню, Рютте нагадав, що союзники на рівні НАТО та на двосторонньому рівні продовжують підтримувати Київ. Зокрема, він розповів, що країни Альянсу перебувають на шляху до виконання узгодженої на саміті у Вашингтоні обіцянки надати Україні 40 мільярдів євро протягом року.

Рютте наголосив, що розповість деталі президенту України Володимиру Зеленському під час їхньої зустрічі нині у Брюсселі. Генсек додав, що союзники готові продовжувати підтримувати Україну: "І це наше послання Путіну. Ми (робитимемо) це, якщо потрібно, довго. Очевидно, ми хочемо бути в позиції, де Зеленський і Україна, з позиції сили, зможуть почати переговори з Росією, але до того моменту він може розраховувати на продовження підтримки, а Путін не може розраховувати на те, що ми відмовимося від цієї підтримки".

Також генсек привітав оголошення про новий пакет безпекової допомоги Україні від США й відзначив роль майбутнього центру у Польщі Joint Analysis Training and Education Centre (JATEC), що має за завдання посилювати Збройні сили України та розвивати їхню довготермінову сумісність із НАТО.

"Те, що зараз у Польщі є JATEC, який працює над сумісністю України з НАТО, разом із усіма двосторонніми гарантіями безпеки з Україною, - це все складає міст до членства в НАТО, - сказав очільник Альянсу. - Очевидно, що ми працюємо над усіма цими напрямками, щоб переконатися, що одного дня Україна справді стане членом НАТО".

Як повідомляв Голос Америки, міністри оборони кількох країн-членів НАТО привітали "план перемоги" президента України Володимира Зеленського і закликали максимально посилити підтримку Києва й прискорити рух України у приєднанні до Альянсу.

При цьому напередодні Рютте заявив, що хоча "план перемоги" є "хорошим сигналом", але він не має змоги "підтримати його в цілому".

Нагадаємо, у виступі Зеленський зазначив, що першим пунктом "плану перемоги" України у війні проти Росії є запрошення України до НАТО, що може стати "справді фундаментальним" для миру.

Пізніше глава місії США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що позиція партнерів, і, зокрема США, залишається незмінною: Альянс не планує найближчим часом запрошувати Київ приєднатись до НАТО.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG