Спеціальні потреби

Санду: Молдова "чесно виграла у нечесній боротьбі" за майбутнє в ЄС


Президентка Молдови Мая Санду, 21 жовтня 2024. REUTERS/Vladislav Culiomza
Президентка Молдови Мая Санду, 21 жовтня 2024. REUTERS/Vladislav Culiomza

На виборах і референдумі у Молдові в неділю "за" вступ країни до ЄС проголосувало 50,39% проти 49,61% тих, хто проголосував "ні". За даними Центральної виборчої комісії, підраховано 99,41% із 1,4 мільйона голосів.

У понеділок президентка Мая Санду повторила заяви про те, що безпрецедентна фальсифікація та іноземне втручання вплинули на голосування, назвавши це "підлим нападом" на суверенітет Молдови.

"На жаль, система правосуддя не змогла зробити достатньо, щоб запобігти фальсифікаціям на голосуванні та корупції, - сказала вона на пресконференції. - Тут також ми повинні підвести межу, виправити те, що пішло не так, і винести урок. Ми чули вас: ми знаємо, що ми повинні робити більше для боротьби з корупцією".

Влада Молдови стверджує, що Москва посилила кампанію гібридної війни, щоб дестабілізувати країну та зірвати її шлях до ЄС. Звинувачення включають фінансування промосковських опозиційних груп, поширення дезінформації, втручання в місцеві вибори та підтримку великої схеми купівлі голосів.

Санду заявила, що Молдова "чесно виграла у нечесній боротьбі" за рух до ЄС. Напередодні вона сказала, що Молдова стала свідком "безпрецедентного нападу" на її демократію", звинувативши "злочинні групи, які працюють разом з іноземними силами, ворожими нашим національним інтересам".

Європейська комісія, заявила, що її служби також помітили російське втручання у вибори в Молдові, і підкреслила свою постійну підтримку Кишинева на шляху вступу до ЄС.

"Це голосування відбулося за безпрецедентного втручання і залякування з боку Росії та її ставлеників, спрямованих на дестабілізацію демократичних процесів у Республіці Молдова", – заявив речник Петер Стано.

Стано сказав журналістам, що звинувачення в підкупі голосів, перевезення виборців автобусами та дезінформація є лише останніми формами втручання Росії, і що спроби підірвати Молдову та її підтримку ЄС тривають місяцями.

У президентських перегонах, які проходили водночас із референдумом, Санду виграла перший тур, набравши 42% голосів, але не змогла отримати повну більшість. У другому турі 3 листопада вона зіткнеться з колишнім генпрокурором Олександром Стояногло, дружнім до Росії, який перевершив опитування, набравши приблизно 26% голосів.

До моменту закриття виборчих дільниць о 21 год, за даними Центральної виборчої комісії, у неділю проголосували понад 1,5 мільйона виборців — близько 51% виборців, які мають право голосу.

Крістіан Кантір, молдавський професор міжнародних відносин Оклендського університету, сказав Associated Press, що попередні опитування могли "переоцінити проєвропейські настрої" в Молдові, і референдум не схвалив би європейський рух країни без голосування з-за меж країни.

"Це буде особливо проблематично, тому що... це стане джерелом наративів, які проштовхують Кремль і проросійські сили", – сказав він.

Представник національної безпеки США Джон Кірбі повторив занепокоєння щодо втручання Росії, заявивши, що "Росія активно працює над підривом виборів у Молдові та її європейської інтеграції". Москва неодноразово заперечувала своє втручання у внутрішні справи Молдови.

На початку жовтня правоохоронні органи Молдови заявили, що викрили масову схему купівлі голосів, організовану Іланом Шором, проросійським олігархом у вигнанні, який зараз живе в Росії і який заплатив за це 16,2 мільйона доларів 130 000 особам.

Минулого року Шора заочно визнали винним у шахрайстві та відмиванні грошей і засудили до 15 років ув’язнення у справі про зникнення 1 мільярда доларів із молдавських банків у 2014 році. Він заперечив звинувачення, заявивши, що виплати були законними та посилаючись на право на свободу вираження. Популістська партія Шора, яка підтримує Росію, минулого року була визнана неконституційною та заборонена.

У четвер влада Молдови запобігла черговій змові, під час якої понад 100 молодих молдаван пройшли навчання в Москві від приватних військових груп щодо того, як створювати громадянські заворушення навколо двох голосувань. За словами поліції, деякі також пройшли "додаткову підготовку в партизанських таборах" у Сербії та Боснії, і чотирьох людей затримали на 30 днів.

Прозахідний уряд перебуває при владі в Молдові з 2021 року через рік після перемоги Санду на посаді президента. Наступного року відбудуться парламентські вибори.

Молдова з населенням близько 2,5 мільйона осіб подала заявку на вступ до ЄС після повномасштабного вторгнення Росії в Україну і того разом з Україною отримала статус кандидата. У червні Брюссель погодився почати переговори про членство.

У статті використано матеріали AFP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG