Спеціальні потреби

США запровадили санкції щодо урядовців та інших в Грузії за придушення масових протестів


Протести у Грузії проти закону про іноземний вплив. Фото: AP/Shakh Aivazov)
Протести у Грузії проти закону про іноземний вплив. Фото: AP/Shakh Aivazov)

США запровадили санкції щодо урядовців та інших осіб в Грузії за звинуваченням у підриві демократії та порушенні прав грузинського народу. Про це 16 вересня повідомив Державний департамент та Міністерство фінансів США

Зокрема, санкції стосуються начальника відділу спеціальних завдань МВС Грузії Звіада "Хареба" Харазішвілі та одного з його заступників Мілері Лагазаурі "за їхню причетність до серйозних порушень прав людини під час насильницької реакції на мирні протести проти закону про іноземний вплив".

Під час протестів у Грузії проти закону щодо іноагентів спецпризначенці МВС "жорстоко розправлялися з громадянами Грузії, лідерами політичної опозиції, журналістами та молодіжними активістами, які мирно висловлювали свої погляди. Це насильство координували начальник відділу особливих завдань Звіад Харазішвілі та його заступник Мілері Лагазаурі", - повідомило Міністерство фінансів США.

До списку санкцій потрапили Костянтин Моргошіа та Зураб Махарадзе, яких Держдеп називає "лідерами насильницького екстремістського угруповання". Їх звинувачують у "серйозних порушеннях прав людини, включаючи жорстокі напади на грузинів, які користуються своєю свободою мирних зібрань".

США також запровадили візові обмеження щодо 60 громадян Грузії та їхніх родин. Серед них – високопосадовці державного та муніципального рівня, "які зловживали своєю владою, щоб обмежити основні свободи грузинського народу", корумповані бізнес-лідери, особи, що поширювали дезінформацію та пропагували насильницький екстремізм, правоохоронці, причетні до побиття протестувальників та членів парламенту.

"Ми, як і раніше, стурбовані порушеннями прав людини та антидемократичними діями в Грузії, і ми продовжуватимемо розглядати додаткові заходи у відповідь. США однозначно підтримують право грузинів збиратися, говорити та мирно протестувати, не боячись насильства, залякування чи придушення", - мовиться у заяві Державного департаменту США.

"Сьогоднішні заходи підкреслюють нашу стурбованість через наслідки антидемократичних дій у Грузії та через зусилля ключових осіб використовувати насильство та залякування для досягнення своїх цілей", — заявив виконувач обов’язків заступника міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки США Бредлі Сміт.

Як повідомляв Голос Америки, навесні у Грузії тисячі людей вийшли на протести проти закону про “іноземний вплив”.

Міжнародна організація "Дім свободи" (Freedom House) засудила репресії і насильство проти мирних учасників цих протестів.

Freedom House вважає, що нововведення у Грузії піддають стигматизації законну громадську діяльність та незалежні ЗМІ й надають владі нові інструменти, які вона зможе використовувати для накладення штрафів або іншого покарання на неурядові організації, з роботою яких влада не згодна.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG