Спеціальні потреби

Що увійде до нового пакету допомоги США Україні на 150 мільйонів доларів


Польські солдати роздивляються вантажівку, яка перевозить американську ракетну систему залпового вогню HIMARS, на авіабазі у Варшаві, 15 травня 2023 р. (Фото: AP Photo/Czarek Sokolowski)
Польські солдати роздивляються вантажівку, яка перевозить американську ракетну систему залпового вогню HIMARS, на авіабазі у Варшаві, 15 травня 2023 р. (Фото: AP Photo/Czarek Sokolowski)

США планують оголосити про новий пакет військової допомоги для України на суму до 150 мільйонів доларів уже у вівторок, 25 червня, повідомили Голосу Америки двоє американських посадовців.

Пакет буде надано Києву в рамках повноважень президента США, згідно з якими зброю, боєприпаси та обладнання надають з наявних військових запасів США для задоволення короткострокових потреб України (PDA - Presidential Drawdown Authority).

Посадовиця, яка говорила на умовах анонімності про пакет до його запланованого оголошення, зазначила, що теперішній раунд допомоги включатиме боєприпаси для HIMARS та інші критичні боєприпаси. За словами посадовця, пакет не включатиме касетні боєприпаси.

На запитання, чи ввійдуть у пакет допомоги ракети великої дальності, відомі як ATACMS, посадовиця відповіла: "З міркувань оперативної безпеки ми не будемо вдаватися в додаткові подробиці".

ATACMS має радіус ураження до 300 кілометрів і майже вдвічі перевищує дальність удару українських ракет.

На запитання Голосу Америки 12 червня, чи надали Сполучені Штати Україні більше ATACMS із середини березня, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун казав: "Ми працюємо над питанням ATACMS і продовжуємо надавати ці спроможності через наші PDA".

Росія звинуватила Україну у використанні деяких з наданих США ATACMS для смертоносних ударів цього тижня в Криму, який Росія незаконно анексувала у 2014 році, та в Білгородській області Росії, що межує з Україною.

Росія викликала в понеділок посла США в Москві, щоб висловити протест проти використання ракет.

Пакет допомоги Києву цього тижня використовуватиме фінансування для України обсягом 61 мільярд доларів, яке президент Джо Байден підписав у квітні.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG