Спеціальні потреби

Шрі-Ланка хоче від Росії компенсації за вбитих на війні проти України


Делегація МЗС Шрі-Ланки на зустрічі в Москві, 27 червня 2024. Фото: МЗС Шрі-Ланки/Радіо Свобода
Делегація МЗС Шрі-Ланки на зустрічі в Москві, 27 червня 2024. Фото: МЗС Шрі-Ланки/Радіо Свобода

Шрі-Ланка прагне отримати від Росії компенсацію за вбитих на війні з Україною найманців.

Під час візиту делегації Шрі-Ланки на чолі з міністром закордонних справ Тараком Баласурією до Москви на зустрічі із заступником глави МЗС Росії Андрієм Руденком та заступником міністра оборони Олександром Фоміним відбулась дискусія "про шрі-ланкійців, які перебувають на контрактній основі у збройних силах РФ", повідомляє ланкійське МЗС.

Переговори були зосереджені "на 17 шрі-ланкійцях, які загинули під час бою, виплаті компенсацій за загиблих і поранених, стані шрі-ланкійців, з якими неможливо зв’язатися, можливості добровільного повернення, дострокового розірвання контрактів і врегулювання винагороди".

МЗС країни додає, що під час зустрічі Шрі-Ланка запропонувала створити "спільний робочий комітет, до складу якого входили б посадовці обох сторін, щоб регулярно зустрічатися для розв'язання питань і проблем шрі-ланкійців", які були відправлені на поле бою.

"Обидві сторони домовилися продовжувати взаємодію з розглянутих питань", - йдеться у повідомленні. При цьому МЗС Росії про подробиці зустрічі не інформувало.

Раніше МЗС Шрі-Ланки повідомляло, що на війну багатьох ланкійців вербували обманом. Також Індія офіційно визнала, що низка її громадян воювала на боці Росії в Україні. Розслідування журналістів та дії державних служб Індії виявили шахрайські схеми заманювання молодих чоловіків з Індії, а також з інших країн, зокрема з Непалу, яких використовують в російській армії у війні проти України.

Вербувальники в РФ озвучують неправдиві обіцянки, дають на підпис папери російською мовою та відвозять іноземців на війну. Окрім громадян Індії та Непалу це також кубинці, сирійці, серби.

Також Голос Америки розповідав, що американські аналітики вважають, що північнокорейські військові, надіслані своїм урядом в Україну, могли б вивільнити російську бойову силу для операцій проти України та допомогти росіянам будувати оборонні укріплення.

Як повідомляв Голос Америки, Росія також вербує африканських дівчат для виробництва дронів у татарстанській Єлабузі.

При цьому на тлі війни та повідомлень про труднощі з мобілізацією в Україні, газета Guardian розповідала про те, що молоді представники української в'єтнамської меншини вирішили залишитися у своїй новій батьківщині та стати на її захист. Деякі інші, після тимчасового виїзду через повномасштабне вторгнення, повернулися, знову відкривши свій бізнес, розділивши з українцями небезпеки війни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG