Спеціальні потреби

Швеція подвоїть витрати на цивільну оборону, щоб підготуватись до війни


Шведські солдати беруть участь у презентації зенітно-ракетної системи середньої дальності Patriot, а також ракетної системи малої дальності RBS 98 у Стокгольмі, 30 квітня 2023 р. (Фото: AP/Девід Кітон)
Шведські солдати беруть участь у презентації зенітно-ракетної системи середньої дальності Patriot, а також ракетної системи малої дальності RBS 98 у Стокгольмі, 30 квітня 2023 р. (Фото: AP/Девід Кітон)

Уряд Швеції заявив 12 вересня про плани подвоїти бюджет на цивільну оборону протягом наступних трьох років, щоб підготуватися до війни.

Міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін заявив, що уряд збільшить на два мільярди крон (192 мільйони доларів) цьогорічний бюджет цивільної оборони, який, як він сподівається, зросте до 15 мільярдів крон до 2028 року.

“Ситуація з безпекою залишається серйозною й залишатиметься такою в осяжному майбутньому”, — сказав Болін журналістам.

Додаткові кошти будуть спрямовані на зміцнення служб охорони здоров’я та порятунку, постачання харчових продуктів та питної води, транспортної та енергетичної інфраструктури.

“Уроки України показують важливість забезпечення ключових функцій суспільства”, - йдеться в заяві уряду.

“Росія активно намагається підірвати енергетичну інфраструктуру України, завдає величезної шкоди транспортній інфраструктурі, серед іншого, що вплинуло на багато сфер українського суспільства”.

У квітні цього року Швеція вже збільшила бюджет цивільної оборони на 2024 рік на 385 мільйонів крон.

Однак, минулого року Шведське агентство з питань цивільних надзвичайних ситуацій заявило, що, на його думку, потрібен річний бюджет у розмірі 20 мільярдів крон.

Заява Боліна на оборонній конференції, що “у Швеції може бути війна”, викликала бурхливу реакцію у січні цього року.

Незабаром після цього командувач Збройних сил Швеції Мікаель Байден заявив, що шведам необхідно “психологічно підготуватися до війни”.

Швеція поклала край двохсотлітній військовій позаблоковості в березні цього року, коли вона приєдналася до НАТО. Країна подала заявку на вступ до військового альянсу внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Швеція різко скоротила свої витрати на оборону після закінчення холодної війни, але змінила цей курс після анексії Росією Криму у 2014 році.

У березні 2022 року, після того, як Росія вдерлася в Україну, Стокгольм оголосив, що знову збільшить оборонні витрати, маючи на меті виділити два відсотки ВВП на оборону “якнайшвидше”.

Наприкінці минулого року уряд заявив, що військові витрати перевищать ціль у два відсотки ВВП у 2024 році.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG