Спеціальні потреби

Сікорський на зустрічі з Блінкеном аргументував, як дозвіл Україні стріляти вглиб Росії сприятиме захисту НАТО


Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські на пресконференції у Варшаві 12 вересня 2024 року. Фото: Mark Schiefelbein/AFP
Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські на пресконференції у Варшаві 12 вересня 2024 року. Фото: Mark Schiefelbein/AFP

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час пресконференції із державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Варшаві закликав дозволити Україні використання західної зброї вглиб Росії для самооборони, оскільки “Росія вчиняє воєнні злочини, атакуючи цивільні цілі” в Україні.

“Ракети, які вражають цивільні цілі, випускаються з бомбардувальників з території Росії. Ці бомбардувальники злітають з аеродромів на території Росії”, – сказав Сікорський 12 вересня під час пресконференції з Блінкеном.

"Тому я вважаю, що Україна має право використовувати західну зброю для запобігання воєнним злочинам”, – додав Сікорський.

Держсекретар США на питання журналістів на пресконференції щодо дальності використання Україною західної зброї, відповів, що позиція США може змінитися в цьому питанні в міру того, як змінюється ситуація на полі бою.

“В міру того як дії Росії змінилися, змінювалась ситуація на полі бою, ми адаптувалися”, — сказав Блінкен на пресконференції у Варшаві.

Ми будемо коригувати та адаптувати нашу позицію в міру потреби… для захисту від російської агресії.
Ентоні Блінкен

“Одна з цілей мого вчорашнього візиту до Києва полягала в тому, щоб почути від наших українських партнерів те, що, на їхню думку, їм потрібно зараз, щоб справитися з нинішньою ситуацією на полі бою, включно зі східною Україною та іншими частинами країни. Я можу сказати вам, що в міру того, як ми будемо рухатися вперед, ми будемо робити саме те, що ми вже зробили, тобто ми будемо коригувати та адаптувати позицію в міру потреби… для захисту від російської агресії”, — сказав Блінкен.

Після зустрічі з Блінкеном глава МЗС Польщі дав велике інтерв’ю французькому виданню “Ле Монде”, в якому аргументував свою позицію в питанні дальнього використання західного озброєння. Він вважає, що на Заході надто багато уваги приділяють питанню, як не спровокувати Путіна.

“Мене хвилює, що нас постійно запитують про червоні лінії Путіна, але жоден журналіст у мене ще не запитав про НАШІ червоні лінії”, - сказав польський дипломат. Сікорський наголосив, що Польща має “очевидну червону лінію - наші громадяни не повинні бути вбиті російськими наказами”.

Втім, за його словами, російські ракети та дрони продовжуються залітати у повітряний простір Польщі, й через помилку або погані розрахунки можуть загинути поляки.

Жертва агресії має право на захист, навіть на території агресора.
Радослав Сікорські

“Я боюся, що рано чи пізно вони завдадуть шкоди нашим людям або власності. І я не розумію, чому Україна не має можливості збити бомбардувальники, які запускають ці ракети, або аеродроми, з яких вони запускаються. Здається, це цілком законна військова ціль”, - наголосив Радослав Сікорський.

“Жертва агресії має право на захист, навіть на території агресора”, - додав він.

Глава МЗС Польщі нагадав, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну засудила Генеральна Асамблея ООН “найбільшою кількістю країн в історії” у 2022 році.

“Це голосування встановлює не лише право жертви, а й зобов’язання міжнародної спільноти вжити контрзаходів для відновлення поваги до міжнародного права, яке грубо порушив Володимир Путін”, - зауважує Сікорський.

Дипломат вважає, що позиція в цьому питанні залежить від того, яку мету ставлять союзники, допомагаючи Україні - щоб Україна перемогла чи достатньо, щоб Україна не загинула.

“Ставлення до цього питання залежить від того, яка ваша мета. Чи мета - щоб Україна перемогла, я маю на увазі відновлення контролю над своїм міжнародним кордоном, чи ваша мета - щоб Україна вистояла?”

Сікорський вказує, що проблема в цій другій стратегії полягає в тому, що здатність України вистояти не безкінечна.

Перед тим, як прибути до Польщі, Ентоні Блінкен відвідав Київ. В Україні він оголосив черговий пакет допомоги Україні на суму близько 700 мільйонів доларів.

З них 325 мільйонів доларів США на відновлення зруйнованих російськими атаками мереж та підтримку енергетики України; 290 мільйонів доларів передбачено на гуманітарну підтримку – вода, їжа, притулок, ліки; та ще 102 мільйони доларів виділено на розмінування території України.

Держсекретар США також оголосив, що G7 надасть додатковий пакет підтримки України у найближчі тижні.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG