Спеціальні потреби

Білий дім розглядає дозвіл військовим підрядникам зі США працювати безпосередньо в Україні


Ілюстративне фото. Прем’єр-міністр Бельгії Александр ДеКроо, президент України Володимир Зеленський і міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер під час брифінгу щодо F-16 у військовому аеропорту Мелсбрук у Брюсселі, 28 травня 2024. Фото: AP Photo/Virginia Mayo
Ілюстративне фото. Прем’єр-міністр Бельгії Александр ДеКроо, президент України Володимир Зеленський і міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер під час брифінгу щодо F-16 у військовому аеропорту Мелсбрук у Брюсселі, 28 травня 2024. Фото: AP Photo/Virginia Mayo

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість дозволити американським військовим компаніям-підрядникам працювати безпосередньо в Україні, щоб пришвидшити обслуговування та ремонт наданої американської військової техніки.

Про це повідомила мережа CNN з посилання на нещодавнє спілкування з чотирма американськими посадовцями, які побажали залишитися анонімними.

Президент абсолютно твердий, що він не надішле американські війська в Україну

Якщо така зміна у політиці США відбудеться, Пентагон зможе укладати контракти з компаніями-підрядниками на роботу безпосередньо в Україні, що може спростити й прискорити ремонт і обслуговування таких систем озброєнь, як, наприклад, винищувачі американського виробництва F-16, які Україна може отримати вже цього літа.

За повідомленнями джерел CNN, зараз в адміністрації Байдена ще працюють над деталями нової політики, й вона ще не отримала схвалення президента. Втім очікувано нові правила можуть бути ухвалені й запроваджені до кінця цього року.

Водночас скасування фактичної заборони американським підрядникам працювати безпосередньо в Україні не означатиме будь-якої присутності регулярних американських військ в Україні.

"Ми не приймали жодних рішень, і будь-яке обговорення цього питання є передчасним”, — сказав CNN один із посадовців адміністрації. — Президент абсолютно твердий, що він не надішле американські війська в Україну".

Ця зміна правил може стати однією з найбільш суттєвих у політиці адміністрації Байдена щодо України, зазначає CNN, на тлі пошуків Білим домом варіантів посилити Україну у захисті від російської агресії.

Нам дзвонять прямо з місця ведення вогню
Американський підрядник у Польщі

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, адміністрація закликала американців утриматися від подорожей до України. Зокрема президент Байден хоче обмежити сприйняття, особливо в Росії, нібито американські військові вже є в Україні й беруть участь у бойових діях там, кажуть оглядачі.

"Джо Байден — обережний лідер, який усвідомлює, що за кожним його кроком пильно стежать, але він також усвідомлює, що кожен неправильний крок може мати катастрофічні наслідки не лише для його країни, а й для всього світу", — зазначає видання Financial World.

Як наслідок, зараз технічну підтримку військового обладнання, пошкодженого на полі бою в Україні, США здійснюють дистанційно, за допомогою відеозв’язку та захищеного телефонного зв’язку. А серйозно пошкоджену техніку доправляють на ремонт до сусідніх з Україною країн, таких як Польща чи Румунія.

"Нам дзвонять прямо з місця ведення вогню. Таким чином, в той самий час, коли ви намагатиметеся допомогти передовим технічним працівникам усунути несправності якнайкраще, ведеться.. вогонь", — зазначив у 2023 році американський військовий підрядник з бази у Польщі, цитує видання The Defense Post.

Це є проблематичним з огляду на додатковий час, необхідний для доправлення техніки від передової до інших країн, й може суттєво ускладнити експлуатацію таких складних систем озброєнь, як літаки F-16, які потребують суттєвого обслуговування.

Нинішні та колишні представники адміністрації, знайомі з суттю питання, зазначили, що в результаті зміни політики, в Україні одночасно може опинитися від кількох десятків до близько 200 представників підрядників. Відтак їхня кількість буде значно меншою від кількості, яка працювала в Іраку та Афганістані.

На додаток, всі американські компанії, які захочуть працювати в Україні, повинні будуть розробити надійні плани та механізми для захисту свого персоналу від російських атак.

"Це було б набагато цілеспрямованішим і продуманішим зусиллям для підтримки України безпосередньо в самій країні", — сказав CNN офіцер армії у відставці Алекс Віндман, який працював директором з питань Європи у Раді національної безпеки колишнього президента Дональда Трампа.

"Україна – союзник. США мають гострі, критичні інтереси національної безпеки у підтримці України, й існує багато заходів для зменшення ризиків", - додав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG