Спеціальні потреби

США визнали, що кандидат від опозиції "набрав найбільшу кількість голосів" на виборах у Венесуелі, але не назвали його президентом


Лідерка венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо вітає опозиційного кандидата в президенти Едмундо Гонсалеса Уррутію під час мітингу перед штаб-квартирою ООН у Каракасі 30 липня 2024 року. Yuri CORTEZ / AFP
Лідерка венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо вітає опозиційного кандидата в президенти Едмундо Гонсалеса Уррутію під час мітингу перед штаб-квартирою ООН у Каракасі 30 липня 2024 року. Yuri CORTEZ / AFP

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що кандидат від венесуельської опозиції набрав найбільшу кількість голосів виборців на президентських виборах у Венесуелі 28 липня.

У заяві на вебсайті Державного департаменту США Блінкен також закликав до переговорів між владою та опозицією для мирної передачі влади.

"Враховуючи переконливі докази, для Сполучених Штатів і, що найважливіше, для венесуельського народу стає очевидним, що Едмундо Гонсалес Уррутія набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня", - зазначив Блінкен.

Держсекретар привітав його з "успішною кампанією", але не назвав його офіційно новообраним президентом.

"Ми вітаємо Едмундо Гонсалеса Уррутію з успішною кампанією. Зараз настав час для сторін у Венесуелі почати обговорення щодо шанобливої, мирної передачі влади відповідно до венесуельського виборчого законодавства та побажань венесуельського народу", - йдеться у заяві Блінкена.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Національна виборча рада Венесуели офіційно оголосила чинного президента Ніколаса Мадуро переможцем виборів 28 липня, заявивши, що він набрав 51% голосів.

Втім опозиція стверджує, що після підрахунку близько 90% бюлетенів, Гонсалес Уррутія виграв вибори, отримавши понад 70% голосів. Це відповідає даним незалежних опитувань, проведених перед виборами.

Опозиція оприлюднила детальні підрахунки голосів на загальнодоступному вебсайті. Тим часом уряд поки не надав жодної детальної інформації на підтримку тверджень про перемогу Мадуро, окрім загальнонаціональної кількості голосів за кожного кандидата.

"На жаль, обробка цих голосувань і оголошення результатів контрольованою Мадуро Національною виборчою радою (НВР) були глибоко помилковими, що призвело до оголошених результатів, які не відображають волю народу Венесуели", - зазначив Блінкен у своїй заяві.

"Негайне оголошення НВР Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів відбулося без жодних підтверджувальних доказів. НВР досі не опублікувала неузагальнених даних або будь-яких таблиць підрахунку голосів, попри неодноразові заклики венесуельців і міжнародної спільноти зробити це", - додав Блінкен, зазначивши, що це позбавляє оприлюднені результати будь-якої довіри до них.

Після оголошення Мадуро переможцем, країну охопили багатотисячні вуличні протести, у яких загинули щонайменше 20 людей, а понад 1000 були заарештовані.

1 серпня президенти Бразилії, Мексики та Колумбії, позиція яких традиційно була більш дружньою до Мадуро, приєдналися до численних закликів світових країн до венесуельського уряду оприлюднити детальні підрахунки голосів.

"Ми закликаємо виборні органи у Венесуелі діяти швидко і дозволити публічно оприлюднити детальні результати голосування на рівні окремих скриньок для бюлетенів", — йдеться у спільній заяві Бразилії, Мексики та Колумбії, оприлюдненої після телефонної розмови між президентами Луїсом Інасіо Лулою да Сільвою, Андресом Мануелем Лопесом Обрадором і Густаво Петро.

Лідери трьох країн заявили, що результати мають бути перевірені неупереджено. Вони також закликали всі політичні сили уникати ескалації насильства.

При цьому Блінкен закликав забезпечити безпеку лідерів та інших учасників опозиції, а також звільнити затриманих під час протестів.

"Правоохоронні органи та сили безпеки не повинні ставати інструментом політичного насильства проти громадян, які здійснюють свої демократичні права", - зазначив держсекретар.

Тим часом Верховний суд Венесуели викликав усіх кандидатів у президенти на слухання вдень 2 серпня, після запиту Мадуро про початок процесу розслідування та затвердження результатів виборів.

Мадуро раніше схарактеризував Гонсалеса Уррутію як "Хуана Гайдо – частина 2". У такий спосіб він нагадав про колишнього лідера опозиції Венесуели й президента Національної асамблеї – Хуана Гайдо – який у 2018 році оголосив себе тимчасовим президентом країни після виборів, у яких Мадуро також визнав себе переможцем, попри поширені підозри у фальсифікації голосування з боку його уряду.

Адміністрація тодішнього президента Дональда Трампа, а також ще понад 50 інших країн, тоді визнали Гайдо новообраним лідером країни. Втім Мадуро відмовився піти з посади, а більшість військових та інших силовиків країни залишилися вірними йому.

Оголошене Гайдо у квітні 2019 року повстання проти тодішнього президента й уряду не стало успішним й врешті-решт розпалося. Сам Гайдо поступово втратив свої позиції на політичній арені Венесуели й переїхав до США через побоювання щодо своєї безпеки.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG