Спеціальні потреби

США попереджають виборців про потік дезінформації


На цьому фото з архіву за 15 березня 2016 року люди шикуються в чергу, щоб проголосувати на дільниці в Бредфордтоні, штат Іллінойс. (Фото: AP/Сет Перлман)
На цьому фото з архіву за 15 березня 2016 року люди шикуються в чергу, щоб проголосувати на дільниці в Бредфордтоні, штат Іллінойс. (Фото: AP/Сет Перлман)

На американських виборців, ймовірно, очікує потік дезінформації та кампаній впливу, організованих ворогами США, які, за словами високопоставлених посадовців американської розвідки, мають на меті вплинути на результати майбутніх президентських виборів і поставити під сумнів сам їх процес.

Остання оцінка Офісу директора національної розвідки, оприлюднена в понеділок, 7 жовтня, була зроблена лише за 29 днів до виборів 5 листопада, на яких американські виборці оберуть наступного президента країни та проголосують у сотнях місцевих виборів на рівні штатів та громад.

"Ми продовжуємо спостерігати, як агенти впливу нарощують свою діяльність із наближенням дня виборів", — сказав високопосадовець розвідки США на умовах анонімності.

"Вони розуміють, що люди вже голосують, і операції можуть мати більший вплив в міру наближення до дня виборів", — сказав посадовець, зазначивши, що самі вибори можуть бути лише відправною точкою.

"Розвідувальна спільнота очікує, що іноземні агенти впливу продовжуватимуть свої кампанії, ставлячи під сумнів дійсність результатів виборів після закриття виборчих дільниць", – додав посадовець.

Другий представник розвідки США попередив, що темпи таких зусиль з впливу, особливо тих, які спрямовані на конкретні виборчі перегони чи політичні кампанії, також прискорилися.

"Ми спостерігаємо зріст більш ніж утричі", — сказав посадовець, пояснивши, що так само зросла кількість приватних брифінгів з кандидатами та кампаніями.

Розвідувальні служби також попереджають, що супротивники США, ймовірно, скористаються зі шкоди, завданої ураганом "Гелен", і потенційної шкоди від урагану "Мілтон", який набирає силу біля узбережжя США, щоб ще більше посилити та сфабрикувати наративи, спрямовані на підрив довіри до результатів виборів.

"Потрібен час, щоб сформувати такі типи наративів та, так би мовити, випустити в дику природу, — сказав перший представник розвідки. — Але ми, безумовно, очікуємо, що іноземні країни скористаються такими ситуаціями та просуватимуть риторику розколу".

Розвідувальна оцінка, оприлюднена в понеділок, є черговою в серії попередніх публічних застережень щодо спроб іноземних держав втрутитися у вибори у США.

Офіційні особи США заявили в понеділок, 7 жовтня, що Росія, Іран і Китай продовжують нести відповідальність за більшість спроб впливу на американських виборців.

За словами посадовців, немає жодних ознак того, що будь-яка з цих країн змінила свої цілі.

Росія, зауважують американські офіційні особи, продовжує проводити кампанії впливу, спрямовані на підвищення шансів на виграш колишнього президента США та кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, водночас намагаючись завдати шкоди кампанії віцепрезидентки Камали Гарріс, кандидатки від Демократичної партії.

Зусилля Ірану, як і раніше, зосереджені на тому, щоб допомогти Гарріс, завдавши шкоди Трампу, заявили посадовці, вказавши на продовження операції зі злому та витоку інформації проти кампанії Трампа, яку було простежено до трьох агентів, що працюють на Корпус вартових Ісламської революції Ірану.

Вплив у виборах на рівні штатів та громад

Розвідувальні служби США вважають, що Китай ще не втягувався у президентську кампанію у США, натомість зосередившись на тому, щоб переконати американських виборців голосувати проти кандидатів на рівні штатів і громад, які вважаються згубними для інтересів Пекіна, особливо тих, хто висловлює підтримку Тайваню.

Але остання розвідувальна оцінка вказала на деякі зміни.

Співробітники розвідки США попередили 7 жовтня, що Росія і Куба приєдналися до Китаю в операціях впливу на рівні виборів до Конгресу, штатів та громад.

"Москва використовує широкий спектр агентів впливу, намагаючись вплинути на виборчі перегони до Конгресу, зокрема, щоб заохотити громадськість США голосувати проти проукраїнських політичних діячів та відповідної політики", – сказав представник розвідки.

"Гавана майже напевно розглядала спроби впливу на деяких кандидатів, — додав посадовець. — Це узгоджується з тим, що вони робили в минулих циклах".

Росія, Китай та Іран відкинули попередні звинувачення США у втручанні у вибори. Росія, Іран і Куба ще не відповіли на запити Голосу Америки щодо коментарів стосовно останніх висновків розвідки США.

Увечері 7 жовтня Китай знову відкинув занепокоєння США.

"Китай не зацікавлений у виборах до Конгресу США, і ми не маємо наміру і не будемо в них втручатися", — заявив Голосу Америки в електронному листі речник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен'ю.

"Деякі американські конгресмени дотримуються своїх неправильних позицій щодо тайванського питання", - додав Лю. "Китай твердо захищає свій національний суверенітет і територіальну цілісність, але це не веде до висновку про втручання Китаю у вибори до Конгресу".

Але оцінки розвідки США збігаються з побоюваннями, висловленими деякими законодавцями та приватними технологічними компаніями.

"48 годин після закриття виборчих дільниць, особливо якщо у нас голоси розподіляться майже порівну, як ми очікуємо, можуть бути настільки ж, якщо не більш значущими з погляду поширення неправдивої інформації, дезінформації та буквального підриву принципів нашої демократії", — заявив Марк Ворнер, голова Комітету Сенату з розвідки, під час слухань минулого місяця.

"Енергійна діяльність"

Президент компанії Microsoft Бред Сміт, який попереджав, що найнебезпечніші моменти можуть настати протягом 48 годин до виборів у США, окремо сказав, що посилення зловмисних кіберзусиль, особливо з боку Росії та Ірану, є незаперечним.

"Ми спостерігаємо енергійну діяльність, — сказав Сміт на кіберконференції минулого місяця. — Ми бачимо, як іранці активно атакують Республіканську партію протягом кампанії Трампа". "Ми бачимо, як росіяни атакують Демократичну партію, а тепер і кампанію Гарріс", — сказав він.

Незрозуміло, яких результатів досягли США своїми спробами протистояти дедалі більшій кількості спроб іноземного впливу.

Минулого місяця Міністерство юстиції США вилучило 32 інтернет-домени, які використовували компанії, пов’язані з Москвою, для поширення дезінформації. Одночасно відомство висунуло звинувачення співробітникам контрольованого російською державою ЗМІ RT у змові з метою "відмивання" російської пропаганди через американську медіакомпанію.

Однак, представники розвідки США заявили 7 жовтня, що така тактика вже не є притаманною лише Кремлю.

"Іноземні суб’єкти впливу дедалі краще вміють замітати свої сліди й використовувати для цього американців, – сказав один зі співробітників розвідки США. – Іноземні країни вирахували, що американці з більшою ймовірністю повірять іншим американцям, ніж контенту з явними ознаками іноземної пропаганди".

Сенатор-демократ від штату Аризона Марк Келлі заявив 6 жовтня в ефірі програми Face the Nation телеканалу CBS, що соціальні мережі рясніють фейковими персонажами, створеними ворогами США.

"Якщо ви переглядаєте повідомлення у мережах Twitter, TikTok, Facebook, Instagram, і вони мають політичний характер… є дуже резонна ймовірність — я б поставив її в діапазоні від 20 до 30% — що контент, який ви бачите, коментарі, які ви бачите, надходять з однієї з цих трьох країн: Росії, Ірану, Китаю", - сказав він. "5 листопада це не зупиниться".

  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG