Спеціальні потреби

Байден і Стармер обговорять можливість використання Україною далекобійних ракет Британії із навігацією США, пишуть медіа


Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі у Білому домі, 10 липня 2024. Photo by SAUL LOEB / AFP
Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі у Білому домі, 10 липня 2024. Photo by SAUL LOEB / AFP

Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер на зустрічі у Вашингтоні можуть обговорити дозвіл Україні використовувати британські крилаті ракети із навігаційними даними США для ударів великої дальності вглибині Росії. Про це з посиланням на джерела пише Bloomberg.

За словами джерел агенції, це питання під час переговорів в Лондоні та Києві обговорював держсекретар США Ентоні Блінкен.

Зустріч Байдена й Стармера

Днями президент США Джо Байден у Вашингтоні, відповідаючи на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, сказав: "Ми зараз це вирішуємо". Як пише CNN, це свідчить про відкритість Білого дому до змін у цій політиці.

станом на тепер, політика не змінилась

Напередодні зустрічі Байдена й Стармера представники США заявили, що не очікують, що Байден негайно підпише дозвіл на запуск наданих США далекобійних ракет "земля-земля" ATACMS по цілях у Росії далеко від українського кордону.

Джерела медіа зазначають, що це питання буде не єдине на порядку денному зустрічі лідерів, а також після перемовин Байдена й Стармера не варто очікувати офіційних заяв про зміни у політиці. Напередодні речник Пентагону Пет Райдер також підкреслив, що "станом на тепер, політика не змінилась".

Storm Shadow та GPS

Але водночас Британія і Франція надають Києву власні ракети великої дальності повітряного базування Storm Shadow/SCALP. Їхнє використання разом із використанням подібної зброї з Франції наразі обмежено для України, а будь-які зміни вимагатимуть схвалення США — це питання й буде обговорене у п'ятницю, пише CNN.

Storm Shadow — це високоточно керовані ракети, які для наведення використовують так звану інерціальну навігацію із системою глобального позиціювання GPS та навігацією за рельєфом місцевості.

Системою супутникової навігації GPS керує Пентагон, хоча вона також використовується і в цивільному житті. При використанні в складних операціях ракетам Storm Shadow часто допомагають надані США дані, щоб складати карту місцевості з високим рівнем точності, повідомляє Bloomberg.

Реакції у Кремлі та відповідь союзників

У Кремлі на ці повідомлення відреагували заявами, що нібито удари ракетами західного виробництва по території Росії означало б, що "країни НАТО, Сполучені Штати і європейські країни воюють проти Росії". Президент РФ Путін також пригрозив "відповідними рішеннями, виходячи з тих загроз, які нам будуть створюватися".

Стармер відповів, що Лондон не шукає конфлікту з Москвою, і наголосив, що саме Росія розпочала війну проти України, тому саме Росія може її негайно зупинити.

Раніше заклики переглянути озвучувала низка європейських посадовців. Зокрема глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вказував: "Звучить, як жарт, але ми захищаємо російське небо краще. Російські літаки краще захищені західними гарантіями, ніж українці".

Київ давно наполягає на перегляді чинної політики, відповідно до якої українські військовики можуть застосовувати західну зброю лише неподалік кордону. Зокрема президент України Володимир Зеленський присвятив цьому питанню чимало уваги під час свого візиту до Вашингтона на липневий саміт НАТО. Також нещодавно він додав, обговорить це питання із Байденом у Нью-Йорку, де світові лідери зберуться на Генеральну Асамблею ООН.

CNN додає, що президент Байден довго опирався закликам України переглянути обмеження, однак на тлі передачі Росії балістичних ракет з Ірану у Білому домі ведуться "інтенсивні дискусії". Деякі представники адміністрації підтримують послаблення обмежень, інші - скептичні й говорять про те, що такий крок може призвести до ескалації та що може не призвести до вирішальних змін на полі бою.

Нагадаємо, як повідомляв Голос Америки, днями група законодавців з обох партій, а також низка колишніх американських генералів і дипломатів закликали Білий дім зняти обмеження для Києва із використання західної зброї по воєнних цілях в глибині Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG