Спеціальні потреби

Україна навряд чи звільнить всі свої землі, але утримає лінію фронту, вважає Ставрідіс


Архівне фото. Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс. Ставрідіс виступає за дозвіл Україні уражати цілі західною зброєю глибоко на території Росії. AP Photo/Kevin Hagen
Архівне фото. Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс. Ставрідіс виступає за дозвіл Україні уражати цілі західною зброєю глибоко на території Росії. AP Photo/Kevin Hagen

Результатом війни в Україні навряд чи стане повне звільнення Україною своєї території від російських військ, однак Україна ймовірно утримає теперішню лінію фронту, й повинна приєднатися до ЄС та НАТО у майбутньому.

Через пару тижнів президент Зеленський збирається приїхати сюди й викласти аргументи щодо того, щоб Україні було дозволено проводити глибші ударні місії в Росії. Я підтримую це, я вважаю, що росіяни повинні пожати той вихор, який вони посіяли
Джеймс Ставрідіс

Наразі ж необхідно зняти обмеження для Києва на ураженні цілей глибоко в Росії.

Такі думки, серед іншого, висловив адмірал у відставці й колишній верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс у розмові 9 вересня з нагоди виходу його першого роману у співавторстві "2054".

"Так, я думаю, що якби я збирався робити ставку на результат, це, на жаль, не було б те, що Україна героїчно вижене всі російські сили з України. Я вважаю, що з воєнного погляду це нереально", - сказав Ставрідіс у розмові.

Офіційна мета українського уряду зараз полягає у прагненні звільнити від російської окупації усі території України в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Водночас Україна ймовірно збереже контроль над теперішньою лінією фронту, а також над захопленою територією Росії у Курській області. Це створить умови для переговорів з Москвою за корейським сценарієм, вважає Ставрідіс.

"З іншого боку, я думаю, що Україна зможе контролювати нинішню лінію фронту. Я думаю, що вони потенційно можуть зберегти контроль над цим – ось термін з військового коледжу – цим основним елементом, який вони створили всередині Росії. І це, на мій погляд, створює умови для переговорів, подібних до (сценарію) Корейської війни", - пояснив він.

Іншим результатом війни має стати членство України у Європейському Союзі та НАТО. Ставрідіс спростував скепсис щодо приєднання України до військового альянсу, зазначивши, що після війни українська сухопутна армія буде чи не найбільш боєздатною у Європі й навіть у світі.

"Коли люди кажуть мені, ну я не знаю, чи справді ми хочемо Україну в НАТО, моя відповідь як колишнього верховного головнокомандувача Об’єднаних сил така: коли ця війна закінчиться – а вона закінчиться – Україна матиме найбільш загартовані, боєздатні, інноваційні сухопутні сили, можливо, у світі й, безумовно, в Європі. Ми хочемо, щоб вони були в команді НАТО, ми повинні їх залучити", - зазначив адмірал.

Ставрідіс також знову висловився за зняття обмежень для України на завдання ударів західною зброєю глибоко на території Росії. Він нагадав про те, що з огляду на "зрозуміле" побоювання ескалації ситуації до "потенційно апокаліптичної" у протистоянні з ядерною Росією, Захід запізно надавав Україні необхідну підтримку та зброю.

"Ми хочемо впоратися з цим розумно. Сказавши це – я мав ці розмови з найвищими лідерами цієї адміністрації – я б хотів, щоб ми рухалися швидше з танками M1A1, швидше з F-16, швидше з касетними боєприпасами, швидше з ATACMS, швидше з HIMARS", - зазначив Ставрідіс.

"Через пару тижнів президент Зеленський збирається приїхати сюди й викласти аргументи щодо того, щоб Україні було дозволено проводити глибші ударні місії в Росії. Я підтримую це, я вважаю, що росіяни повинні пожати те, що вони посіяли", - додав він.

Екскомандувач армії США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес в інтерв'ю Радіо Свобода також критикує обмеження і назвав політику накладення обмежень на використання американської зброї Україною "жахливою".

"Безумовно, Україна має право захищати себе. І тому удари по аеродромах, з яких здійснюються російські атаки, чи то ракети, чи то безпілотники, чи то літаки, що скидають керовані бомби, є законними цілями. І ми не повинні обмежувати Україну в ударах по цих цілях", – зауважив Годжес.

Тим часом як повідомляв раніше Голос Америки, зараз США не знімають заборону на застосування далекобійної західної зброї для ударів вглиб Росії, зокрема й через побоювання ескалації конфлікту, за словами заступниці речника Пентагону Сабріни Сінгх.

При цьому експосадовець ради з нацбезпеки США Александер Віндман, з яким спілкувалася Українська служба Голосу Америки, назвав ризик ескалації російської війни ілюзією: "Путін смертельно боїться конфронтації з НАТО, і тому робитиме все, щоб її уникнути".

Коли ця війна закінчиться – а вона закінчиться – Україна матиме найбільш загартовані, боєздатні, інноваційні сухопутні сили, можливо, у світі й, безумовно, в Європі. Ми хочемо, щоб вони були в команді НАТО, ми повинні їх залучити
Джеймс Ставрідіс

У своїх ремарках Ставрідіс також наголосив на тому, що перебіг війни в Україні, ймовірно, є одним з чинників стримування Китаю від вторгнення на Тайвань.

На його думку, у своїх потенційних розрахунках щодо Тайваню китайський лідер Сі Цзіньпін насправді спостерігає за війною в Україні. Він мав би поставити собі кілька ключових запитань, каже Ставрідіс.

"Я думаю, він повинен запитати себе, знаєте, брате Владімір Путін сказав мені, що він пронесеться по Україні за 5 днів”, - зазначив адмірал: "Ну і як з цим вийшло?"

Відтак такі ключові питання стосувалися б компетентності його власних військових та їхньої спроможності здійснити захоплення острова, готовності тайванців боронитися так само відчайдушно як українці, а також можливих "точних" й руйнівних економічних санкцій, які б могли бути запроваджені Заходом проти Китаю.

"Сі мав би запитати, мені цікаво, чи мої генерали такі ж погані, як ті російські генерали, - продовжив Ставрідіс. - По-друге, він дивиться на Україну і каже, цікаво, чи б ці тайванці воювали так запекло, як воюють українці".

"Отже, я вважаю, що Сі, який є вдумливим, розумним, стратегічним, далекоглядним мислителем, на відміну від брата Путіна, я думаю, що Сі не збирається кидатися й нападати на Тайвань. І якби я був його радником, я б сказав, подивімось на інші варіанти", - підсумував Ставрідіс.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG