Спеціальні потреби

НАТО проводить ядерні навчання


Винищувач ВПС США F-16 під час навчань Steadfast Noon, Італія, 17 жовтня 2023. U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Zachary Jakel
Винищувач ВПС США F-16 під час навчань Steadfast Noon, Італія, 17 жовтня 2023. U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Zachary Jakel

НАТО розпочало щорічні ядерні навчання Steadfast Noon із залученням авіації, що може нести ядерні боєголовки США.

Участь у тренуваннях беруть участь дві тисячі військовослужбовців з восьми авіабаз, які здійснюють польоти в основному над Бельгією та Нідерландами та в повітряному просторі над Данією, Великою Британією та Північним морем, повідомляє Newsweek.

Залучено реактивні літаки, здатні нести ядерну зброю, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники та літаки, здатні виконувати розвідувальні та радіоелектронні місії, зокрема F-35A і B-52.

Як зазначав Голос Америки, після зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та президентом України Володимиром Зеленським у Лондоні минулого тижня генеральний секретар Альянсу Марк Рютте відзначив: "У невизначеному світі життєво важливо перевірити нашу оборону та зміцнити нашу оборону, щоб наші супротивники знали, що НАТО готове і здатне відповісти на будь-яку загрозу".

Хоча маневри планові, вони відбуваються на тлі напруженості між НАТО та Москвою, зокрема після заяви президента РФ Владіміра Путіна про зміну ядерної доктрини. Вона суттєво розширює список підстав для застосування ядерної зброї, зокрема в оновленій редакції документа агресію проти Росії з боку неядерної держави, але за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Росію.

У Кремлі нині заявили, що "в умовах гарячої війни, яка ведеться в рамках українського конфлікту, зрозуміло, подібні навчання не ведуть ні до чого, крім подальшого нагнітання напруженості".

Як повідомляв Голос Америки, президент США Джо Байден заявив, що світ має просуватись до відмови від ядерної зброї, тож США готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю "без попередніх умов для зменшення ядерної загрози".

За даними SIPRI, Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, за останній рік усі дев’ять країн, які мають ядерну зброю продовжили модернізацію своїх ядерних арсеналів, кілька з них розгорнули нові ядерні озброєння або системи, здатні нести ядерний заряд, а найшвидше свій ядерний арсенал розширює Китай.

Росія має найбільший у світі ядерний арсенал, здебільшого успадкований від колишнього СРСР. За даними Федерації американських вчених (FAS), Росія має близько 5580 ядерних боєголовок, США - 5044, Китай - 500, Франція - 290, Велика Британія - 225, Індія - 172, Пакистан - 170, Ізраїль - 90, КНДР - 50.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG