Спеціальні потреби

Столтенберг: найбільший ризик для НАТО буде, якщо Путін переможе в Україні


Єнс Столтенберг йде з посади генерального секретаря НАТО у вівторок
Єнс Столтенберг йде з посади генерального секретаря НАТО у вівторок

"Нерозсудлива російська ядерна риторика" Володимира Путіна не повинна стримувати членів НАТО від надання додаткової військової допомоги Україні, а найбільша загроза для Альянсу - це перемога Путіна в Україні, заявив голова НАТО, який покидає свою посаду, Єнс Столтенберг, в інтерв’ю Reuters у понеділок.

Столтенберг відреагував на заяву Путіна минулого тижня про те, що Росія може застосувати ядерну зброю, якщо її вразять звичайними ракетами, і що Москва вважатиме будь-який напад на неї за підтримки ядерної держави спільним нападом.

Попередження Путіна прозвучало в час, коли Сполучені Штати та союзники ще вирішують, чи дозволити Україні запускати звичайні західні ракети вглиб Росії.

Київ заявляє, що хоче отримати дозвіл вражати цілі, які є частиною військових зусиль Росії.

"Ми бачимо повторення нерозсудливої ядерної риторики Росії і це вписується в цю схему", — сказав Столтенберг, який у вівторок передає керівництво НАТО колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте після десятиліття повноважень.

"Кожного разу, коли ми посилювали нашу підтримку новими видами зброї — бойовими танками, далекобійним вогнем або F-16 — росіяни намагалися нам завадити, — сказав Столтенберг Reuters у штаб-квартирі НАТО на околиці Брюсселя. — Їм це не вдалося, і цей останній приклад не повинен перешкоджати союзникам по НАТО підтримувати Україну".

За його словами, НАТО не помітило жодних змін у ядерній позиції Росії, "які б вимагали будь-яких змін з нашого боку".

НЕМАЄ БЕЗРИЗИКОВИХ ВАРІАНТІВ

Столтенберг, колишній прем’єр-міністр Норвегії, сказав, що найбільший ризик для НАТО буде, якщо Путін переможе в Україні.

"Це буде сигнал, що застосування ним (Путіним - ред.) військової сили, а також погрожуючи НАТО він отримує бажане, і це зробить нас усіх більш уразливими", – сказав він.

Деякі західні посадовці також сумніваються, наскільки ефективними будуть такі удари для зміни балансу війни.

Столтенберг сказав, що немає "срібної кулі", яка б змінила все на полі бою.

Але удари вглиб Росії можуть вплинути на ситуацію і сприяти Заходу в допомозі Україні відбити вторгнення Росії, сказав він.

Столтенберг також сказав, що будь-яке завершення війни шляхом переговорів повинно включати гарантії безпеки для України від західних держав, перш за все Сполучених Штатів.

Інакше, за його словами, Росія не буде поважати будь-які лінії, накреслені на карті, за які вона не повинна виходити.

"Коли узгоджено якусь лінію - чи то міжнародно визнаний кордон, чи іншу лінію припинення вогню, ми маємо бути абсолютно впевнені, що війна на цьому закінчиться", - сказав він.

"Поки що ми бачили, як Росія атакує, чекає, а потім знову атакує, — сказав він, згадуючи попередні угоди, спрямовані на припинення конфлікту між Росією та Україною, який почався в 2014 році. — Я не думаю, що ми можемо змінити думку президента Путіна (про Україну), але я думаю, що ми можемо змінити його розрахунок, продемонструвавши, що ціна продовження війни настільки висока, що йому краще сісти і прийняти Україну як суверенну та незалежну державу".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG