Спеціальні потреби

"Новина - це те, чого Салліван "не" сказав". Оглядачі коментують візит радника США з нацбезпеки й нову атаку РФ на Київ


Кияни ховаються у метро від ракетної атаки Росії, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko
Кияни ховаються у метро від ракетної атаки Росії, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko

Внаслідок російської ракетної атаки на Київ постраждали 13 людей, чотирьох госпіталізували. Пошкоджені чотири заклади освіти, житлові та нежитлові будинки.

Повітряні сили ЗСУ повідомляють, що над столицею збили 31 російську ракету, в тому числі балістичні, серед яких Х-101/Х-555, "Іскандер-М" та "Кинджал".

Кремль атакував Київ у ніч після того, як туди прибув радник Білого дому із нацбезпеки Джейк Салліван. Він наголосив, що впевнений у тому, що американські законодавці схвалять додаткове фінансування для України.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк у мережі Х відзначила: "Відповідь Росії на вчорашню зустріч у Києві радників з питань безпеки з країн усього світу для обговорення формули миру президента Володимира Зеленського?"

Вона додала: "Починаючи з 03:18 ночі за місцевим часом Росія запускає ракети по суверенній території України, не зважаючи на мирне населення. Зараз необхідно більше допомоги США, щоб Україна могла захистити себе від невиправданого повномасштабного вторгнення Росії".

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, твітує у відповідь, маючи на увазі блокування у Конгресі законопроєкту про допомогу союзникам США, зокрема Україні: "Будь ласка, спікере Майк Джонсон, послухайте нашу сміливу посолку в Києві, дозвольте Палаті (представників) проголосувати та допоможіть врятувати більше невинних життів в Україні".

Наслідки атаки РФ у Києві, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko
Наслідки атаки РФ у Києві, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko

Коментуючи візит Саллівана та нові удари РФ по цивільних жителях України, чимало оглядачів звернули увагу на відсутність нових обіцянок щодо надання Києву зброї, як-то оголошень про надання ракет ATACMS, або без нових чіткіших заяв не лише про важливість не допустити поразки України, а й того, щоб дати можливість Україні перемогти.

Американський генерал у відставці Бен Годжес проводить аналогії із підходом сил Союзників під час Другої світової у боротьбі проти країн Осі: "У 1942 році Черчилль і ФДР (президент США Франклін Делано Рузвельт - ред.) домовилися про "Спершу (перемогти - ред.) Німеччину". У 1943 році Черчилль і ФДР домовилися про "беззастережну капітуляцію" (план перемоги над Німеччиною - ред.). Чітко сформульований стратегічний пріоритет і мета уможливили організацію союзників і мобілізацію ресурсів для перемоги у Другій світовій війні. Невже ми більше не здатні до стратегічної ясності?".

Журналіст Крістофер Міллер зазначає у мережі Х: "Він сказав, що 300 мільйонів доларів боєприпасів, протиповітряної оборони та інших життєво важливих товарів, необхідних для української армії, поспішають сюди, "поки ми говоримо". Наразі нічого щодо ATACMS великої дії. Ніяких великих новин". Він також додає, що після масштабної нічної атаки на Київ жителі столиці - "на межі".

Російський опозиціонер Гаррі Каспаров твітує: "Велика новина" - це те, чого Салліван "не" сказав. Про відновлення кордонів 1991 року цього разу не йдеться. Жодної згадки про вступ України до НАТО. По суті, прийняття вимог Путіна, і ця поїздка мала змусити Україну прийняти (це)".

Він додає: "Салліван: "Ми віримо, що ви переможете". Як перемогти? Віддавши третину країни і мільйони невинних - Путіну? У США є десятки тисяч танків і броньованих автомобілів, безпілотники та засоби далекого вогню, які не використовуються, F-16 тощо, але вони не можуть доставити в Україну нічого, щоб гарантувати перемогу?"

Місце падіння російської ракети у Києві, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko
Місце падіння російської ракети у Києві, 21 березня 2024. REUTERS/Alina Smutko

Дарія Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, зазначає у соцмережі: "Що зводить мене з розуму, так це постійні запевнення з боку Білого дому, що незабаром буде проголосовано додаткові пропозиції, і Україна може розраховувати на США. Хоча Джейк Салліван добре знає, що вони не контролюють Конгрес, і є невизначені шанси отримати цей законопроєкт".

За її словами, "такі запевнення є абсолютно безвідповідальними, оскільки вони розслаблюють український уряд і, що найважливіше, наших європейських союзників, які просто починають повільно розуміти, що американцям не можна довіряти, і які б запевнення не надходили з Білого дому, план А – США покинуть Україну".

Каленюк додала: "Буквально 2 тижні тому високопоставлений урядовець однієї європейської країни сказав нам, що сенатори США запевнили їх, що незабаром проголосують за законопроєкт. Ми благали цю країну конфіскувати російські суверенні активи для захисту України, але навіщо прискорюватися, якщо вони заспокоєні, що США допоможуть?..."

Журналіст Washington Post Джон Гадсон пише у мережі Х: "Салліван прибув до Києва у той час, коли війська країни відступили від східного міста Авдіївка та зіткнулися з наступом Росії через лінію фронту. "Треба вірити в Сполучені Штати", - сказав Салліван".

Французький журналіст в Україні Гійом Птак твітує у відповідь: "Треба вірити в Сполучені Штати", - сказав Салліван. Абсолютна жовч. Чому українці повинні далі вірити в США?"

"Фракція республіканців у Конгресі затримала додаткове фінансування для України, звинувачуючи адміністрацію в тому, що вона не спромоглася сформулювати бачення перемоги, і кажучи, що вже витрачені десятки мільярдів лише зайшли в глухий кут", - відзначив Гадсон.

Економіст Роман Шеремета твітує: "Чергова спроба російських терористів знищити життя українців. Такі наслідки ракетного обстрілу Києва. Чому росіяни роблять це з Україною? Тому що вони можуть, тому що світ дозволив їм це".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG