Спеціальні потреби

Білий дім: США готують "значний" пакет допомоги Україні


Радник з національної безпеки США Джейк Салліван
Радник з національної безпеки США Джейк Салліван

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван анонсував новий "значний" пакет допомоги Україні вже у найближчі тижні. Про це високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена заявив у відеозверненні до конференції YES в Києві в суботу.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN, записаному в п'ятницю, заявив, що ситуація на сході є "дуже важкою" і додав, що половину бригад не оснащено.

"Втрачаємо людей, бо вони - не в броньованих машинах... вони не мають артилерії, вони не мають артилерійських снарядів", - сказав Зеленський.

Салліван у відеозверненні до YES, запевнив, що причиною затримок в доставці допомоги є не нестача волі, а "складна і важка" логістика. "Це не питання політичної волі, - заявив Салліван. - Однак, з огляду на те, чому протистоїть Україна, ми повинні робити більше, і ми повинні робити це краще".


Салліван також заявив, що США з нетерпінням очікують на нагоду обговорити стратегію перемоги Зеленського, яку український президент планує представити на зустрічі з Байденом пізніше цього місяця.

"Я переконаний, що потрібна всеохопна стратегія успіху в цій війні, - каже Салліван, - і це саме те, що, за словами президента Зеленського, він привезе".

"Ми з нетерпінням очікуємо на можливість сісти та обговорити це, і президент Байден очікує на цю розмову", - зауважив посадовець США.

Салліван додав, що Україна сама має визначати, яке врегулювання війни буде прийнятним.

"Гадаю, мирний план, який передбачає нав'язування миру для народу України з порушенням основоположних принципів суверенітету та територіальної цілісності, демократії та свободи, не є справедливим, або стійким", - заявив посадовець.

Він висловив сумнів в тому, що справедливий мир в Україні можна забезпечити за день.

"Будь-хто, хто виходить і говорить, що може врегулювати війну України за один день іззовні - треба запитати себе, на чию користь вони це врегулюють", - додав він.

Раніше про те, що він врегулює війну в Україні говорив колишній президент США та кандидат в президенти від Республіканської партії Дональд Трамп.

В статті використано матеріали Reuters, AP, AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG