Спеціальні потреби

Сонце і вітер можуть стати запорукою незалежності України


30 градусів із знаком «плюс» за Цельсієм синоптики обіцяють Києву протягом нового робочого тижня. Такі примхи сонця можна або терпіти, або розумно використовувати. Наприклад, за допомогою сонячної енергії можна зробити яєшню за 3 хвилини без використання традиційного газу чи електрики.

Розумне використання енергії та перехід на альтернативні джерела – тема, яку вже давно лобіюють в Євросоюзі. В Україні також знають про альтернативу, але реалізовуються «зелені» проекти одиницями. За даними Національного екологічного центру, загальна частка струму, що вироблюється із відновлювальних джерел енергії, становить 0,5%.

«Тут повинен бути один найголовніший пріорітет – скорочення використання енергії та підвищення енергоефективності в Україні. Адже Україна – одна із країн, яка марнотратно використовує енергію», зазначив голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Тейшейра.

«Це питання не тільки нашої економіки, але й нашої незалежності», – зауважує перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

Так, громадська організація Національний екологічний центр дослідила можливості підвищення енергоефективності у сфері ЖКГ. Екологи свідчать, що щороку вся Україна споживає близько 30 мільярдів кубометрів газу, з яких 20 мільярдів Україна видобуває самостійно, а інші 10 – імпортує з Росії.

«Якщо провести системне реформування політики енергоефективності у сфері ЖКГ шляхом модернізації ланцюга ЖКГ – Україна може вийти на об’єм споживання газу у 15 мільярдів. Відповідно, у нас відпаде потреба в імпортуванні російського газу», – говорить голова правління Української мережі енергетичних інновацій Greencubator Роман Зінченко.

Поки що ж український енергетичний сектор характеризується значними втратами та найменшою ефективністю серед інших країн Європи.

«Тут повинен бути один найголовніший пріорітет – скорочення використання енергії та підвищення енергоефективності в Україні.
Жозе Мануель Тейшейра

«На сьогодні ми витрачаємо на третину більше палива на виробництво однієї гігакалорії тепла, на її транспортуванні втрачаємо більше у 7-8 разів та у 3-5 разів маємо більші втрати тепла у будівлях, ніж інші європейські країни. Якби такий стан був, скажімо, в Данії, вони б ужахнулися і почали терміново щось робити», – говорить Святослав Павлюк, з Фундації ПАУСІ.

Щоб Україна швидше «ужахнулася», вітчизняні екологи долучили Київ до святкування «Тижня сталої енергетики». Протягом тижня у Європі говоритимуть про енергоефективність, нові можливості, а також пропагуватимуть використання відновлювальних джерел енергії у побуті. Голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Тейшейра вже встиг показати киянам, як за допомогою сонячної енергії можна зробити яєчню, а за допомогою велосипеда – каву. Також для охочих проведуть майстер-класи із виготовлення сонячних колекторів для підігріву води у приватних будинках.

«Піар» зеленої енергії серед українців не менш важливий, ніж серед української влади. Як свідчать приклади європейських країн, скорочення використання енергії, перехід на зелені джерела залежить в першу чергу від відповідальних громадян, а потім вже від рішень уряду.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG