Спеціальні потреби

Ердоган передав на ратифікацію парламенту протокол про прийняття Швеції до НАТО


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган подав до парламенту для ратифікації протокол про вступ Швеції до НАТО, повідомили в офісі президента.

Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії в Україну. Членство Фінляндії було підписано в квітні, що ознаменувало історичне розширення західного оборонного блоку, але заявку Швеції затримали Туреччина та Угорщина. Усі 31 член НАТО повинні підтримати членство Швеції.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що його країна «з нетерпінням чекає на те, щоб стати членом НАТО».

«Радий почути, що президент Туреччини Ердоган передав ратифікаційні документи турецькому парламенту. Тепер це питання має вирішити парламент», - написав Крістерссон на платформі Х.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також привітав крок Ердогана.

«Я вітаю підписання президентом Ердоганом протоколу про вступ Швеції та передачу його на розгляд Великої національної асамблеї. Я з нетерпінням чекаю швидкого голосування за ратифікацію та дуже скорого привітання Швеції як повноправного союзника НАТО. Як я сказав президенту Ердогану, коли ми говорили у вихідні, це зробить весь Альянс сильнішим і безпечнішим», - йдеться у заяві Столтенберга для ЗМІ.

Як повідомляє Reuters, чітко встановлених часових рамок для ратифікації парламент Туреччини не має. Законопроєкт буде внесено до порядку денного парламентської комісії у закордонних справах, яка повинна буде прийняти його, перш ніж його можна буде направити на ратифікацію до загальної асамблеї.

Раніше Туреччина заявляла, що Швеція повинна вжити додаткових заходів всередині країни, щоб придушити Робітничу партію Курдистану (РПК), яку ЄС і США також вважають терористичним угрупуванням.

Туреччина, яка має другу за чисельністю армію в НАТО, давно домагається схвалення Конгресу США продажу Анкарі літаків F-16 і комплектів модернізації на 20 мільярдів доларів. Раніше оглядачі пов'язували позицію Туреччини щодо заявки Швеції до НАТО, з підтримкою його запиту до США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG