Спеціальні потреби

Юлія Паєвська отримає Міжнародну нагороду за хоробрість у Білому домі


Юлія Паєвська під час відбору на змагання Invictus Games, Київ, 2018. Invictus Games Team Ukraine via AP
Юлія Паєвська під час відбору на змагання Invictus Games, Київ, 2018. Invictus Games Team Ukraine via AP

Українська волонтерка Юлія Паєвська "Тайра" стала лауреаткою Міжнародної премії "Відважні жінки" - International Women of Courage Award. Нагородження відбудеться 8 березня за участі державного секретаря США Ентоні Блінкена та першої леді Джилл Байден у Білому домі.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

"Тайра" "продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну сміливість, захищаючи Україну від нещадної російської агресії", йдеться на сайті Держдепу.

"Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності в Україні у 2013 році, а як керівниця волонтерського загону парамедиків «Ангели Тайри» проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу з 2014 по 2018 рік. Пані Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємних зйомок, що документують звірства, скоєні російськими військами в Маріуполі", - нагадує Держдеп.

Під час евакуації жінок і дітей з Маріуполя російські військовики незаконно захопили волонтерку й тримали у полоні протягом трьох місяців, піддаючи тортурам. "Кремлівські пропагандисти фальшиво звели наклеп на неї на міжнародному рівні як фашистки та військового злочинця. Проте пані Паєвська відмовилася мовчати, і після свого звільнення переконливо виступає за українську демократію та незалежність як вдома, так і за кордоном".

Українка стала однією із загалом 11 лауреаток, серед яких також активістки з Афганістану, Аргентини, Центральноафриканської республіки, Коста-Ріки, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії, Польщі, а також на сайті нагороди окремо відзначено роль протестного руху за права жінок в Ірані.

Серед жінок, що отримають цьогоріч нагороду за сміливість, польська журналістка й волонтерка Б'янка Залевська, "яка самовіддано документувала російську агресію в Україні з 2014 року та понад десять років виступала на захист народу України". "Вона витримала небезпечні для життя поранення, отримані під час обстрілу її прес-авто з боку проросійських сил у Луганській області в 2014 році. ... Перед обличчям постійних погроз пані Залевська залишається не заляканою та продовжує вітати [у Польщі] біженців з України, висвітлювати злочини Росії, правдиво та відповідально повідомляти з передової та особисто доставляти допомогу всередині України", - йдеться на сторінці премії.

Премію Держдепу за хоробрість вручають "17-й рік поспіль жінкам з усього світу, які продемонстрували виняткову сміливість, силу та лідерство в захисті миру, справедливості, прав людини, гендерної справедливості та рівності, а також розширення прав і можливостей жінок і дівчат у всій різноманітності – часто з великим особистим ризиком і жертвами".

Після церемонії IWOC лауреатки візьмуть участь в обміні за програмою International Visitor Leadership Program (IVLP) для налагодження співпраці з їхніми американськими колегами в містах Сполучених Штатів.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG