Спеціальні потреби

Трамп відновив виборчу кампанію після ймовірного замаху на життя


Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп, штат Мічиган, 17 вересня 2024.
Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп, штат Мічиган, 17 вересня 2024.

Колишній президент США Дональд Трамп відновив заходи своєї виборчої кампанії вперше після другої спроби замаху на його життя. Тим часом слідчі працюють над тим, щоб дізнатися більше про підозрюваного, який перебуває під вартою.

Після проведення заходу у приміщенні міського уряду в штаті Мічиган, Трамп сказав каналу Fox News, що його повідомила Секретна служба про посилення його охорони.

Газета New York Times також повідомила у вівторок, що Рональд Роу, виконувач обов’язків директора Секретної служби, зустрівся з Трампом у понеділок і сказав йому, що знадобляться нові заходи безпеки, якщо Трамп хоче продовжувати грати в гольф.

Раян Веслі Раут, підозрюваний, заарештований після втечі з поля для гольфу Трампа у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, вперше постав перед судом у понеділок і був звинувачений у зберіганні вогнепальної зброї як людина із судимістю та у зберіганні вогнепальної зброї зі стертим серійним номером.

Посадовці повідомили, що дані з мобільного телефону Раута засвідчили: він чекав 12 годин на полі, ховаючись у кущах уздовж огорожі між п’ятою та сьомою лунками.

Губернатор Флориди Рон Десантіс заявив у вівторок, що влада штату також розслідуватиме цей інцидент і що він не довіряє федеральному уряду щодо проведення прозорого розслідування.

"Штат Флорида має юрисдикцію над найсерйознішим правопорушенням, яким є замах на вбивство", — сказав Десантіс на пресконференції. Раут не стріляв у Трампа і ніколи не мав колишнього президента в полі зору.

Десантіс поставив під сумнів здатність федерального уряду провести ретельне та неупереджене розслідування, посилаючись на федеральне переслідування Трампа у Флориді та інших штатах, пов’язане з його спробою скасувати свою поразку на переобранні у 2020 році та зберіганням секретних документів у своєму маєтку Мар-а-Лаго.

"Я справді вважаю, що існує велике занепокоєння щодо того, як працювали ці агентства, – сказав Десантіс про чотири розслідування щодо Трампа, три з яких зупинилися через юридичні суперечки. – Ми не беремо участі в будь-якій іншій справі, якою займається Міністерство юстиції".

Алехандро Майоркас, глава внутрішньої безпеки США, чиє агентство контролює Секретну службу, високо оцінив захист Трампа у вівторок під час заходу видання Politico.

"Їх слід похвалити", — сказав Майоркас, додавши, що агенти Секретної служби швидко усунули загрозу, щойно вона була виявлена, і що агентство розширило захист колишнього президента.

Майоркас сказав, що Трамп отримує заходи "безпеки, відповідні тому факту, що він колишній президент і веде передвиборчу кампанію".

Трамп високо оцінив роботу служби безпеки, яка захистила його, але в коментарях для Fox News Digital у понеділок, схоже, поклав частину провини за інцидент на президента Джо Байдена та суперницю Трампа на президентських виборах від Демократичної партії, віцепрезидентку Камалу Гарріс.

"Їхня риторика провокує стрілянину в мене, коли я — той, хто збирається врятувати країну, а вони руйнують країну — як зсередини, так і зовні", — сказав Трамп.

І Байден, і Гарріс висловили співчуття з приводу можливого замаху на Трампа, другого за два місяці. На липневому політичному мітингу в Пенсильванії Трамп був поранений у вухо під час нападу.

І Байден, і Гарріс зателефонували Трампу у вівторок, щоб сказати йому, що вони раді, що він у безпеці після інциденту у Флориді.

На зборах Національної асоціації чорношкірих журналістів Гарріс розповіла: "Я сказала йому те, що й публічно. Тут немає місця політичному насильству".

"У нас повинні бути здорові розбіжності та дебати, але без насильства", — наголосила Гарріс.

Білий дім назвав дзвінок "сердечною та короткою розмовою".

Під час виступу на конференції коледжів і університетів, історично створених для чорношкірих студентів, у Філадельфії ввечері в понеділок Байден сказав: "В Америці ми вирішуємо наші розбіжності мирним шляхом під час голосування. Не рушницею".

ФБР та інші представники правоохоронних органів зосередилися на отриманні ордерів на обшук камери GoPro та інших електронних пристроїв, які підозрюваний нібито залишив на місці злочину, а також його автомобіля для втечі та електронних пристроїв, залишених за попередніми адресами підозрюваного у штаті Північна Кароліна та по всій території США, зокрема на Гаваях.

"Суб’єкт був активно присутній в інтернеті, і ми перевіряємо те, що він публікував, і всі пошуки, які він здійснював в інтернеті", – сказав відповідальний спеціальний агент ФБР Джеффрі Велтрі.

ФБР надіслало компаніям численні запити на отримання інформації про телефонні розмови Раута та його облікові записи у соціальних мережах, сказав Велтрі журналістам під час прес-конференції ввечері в понеділок. Він додав, що слідчі чекають додаткових відповідей.

Райан Раут, підозрюваний у ймовірній спробі замаху на життя кандидата в президенти від Республіканської партії та колишнього президента Дональда Трампа, на Майдані Незалежності в Україні, 10 квітня 2024 року.Hédi Aouidj via AP
Райан Раут, підозрюваний у ймовірній спробі замаху на життя кандидата в президенти від Республіканської партії та колишнього президента Дональда Трампа, на Майдані Незалежності в Україні, 10 квітня 2024 року.Hédi Aouidj via AP

Крім того, Велтрі сказав, що польові офіси ФБР у Гонолулу, Гаваї, і Шарлотті, Північна Кароліна, надіслали агентів для опитування членів родини, друзів і колишніх колег підозрюваного.

Велтрі сказав, що слідчі також уважно вивчають інші заяви підозрюваного протягом багатьох років, включаючи інтерв'ю, які він дав виданням про спроби вербувати афганських солдатів та інших іноземних громадян для боротьби в Україні проти Росії.

Онлайн-історія Раута вказує на те, що він, як видається, підтримував Трампа. Однак в останні роки його публікації, схоже, свідчать про те, що він погано ставився до колишнього президента.

У книзі, опублікованій самвидавом у 2023 році, Раут, ймовірно, заохочував Іран вбити колишнього президента.

"Ви вільні вбити Трампа", — написав він у "Ukraine’s Unwinnable War", описуючи експрезидента як "дурня" та "блазня".

Влада далі шукає будь-які мотиви, які міг мати Раут, і чи він вступив у змову з кимось.

"У нас немає інформації про те, що він спілкувався з кимось іншим", — сказав журналістам Велтрі з ФБР.

Джефф Селдін з Голосу Америки долучився до написання цієї статті. У публікації використано матеріали Associated Press і Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG