Спеціальні потреби

Винний за всіма звинуваченнями. Журі присяжних винесло рішення щодо Трампа у справі про виплату за мовчання порнозірці. Що далі?


Фото: колишній президент США Дональд Трамп заходить до зали суду в Нью-Йорку, 30 травня 2024 року
Фото: колишній президент США Дональд Трамп заходить до зали суду в Нью-Йорку, 30 травня 2024 року

Журі з 12 присяжних після двох днів обговорень визнало колишнього президента США Дональда Трампа винним за всіма 34-ма звинуваченнями в кримінальній справі, що розгладяться в суді в Нью-Йорку. Справа стосується виплати за мовчання порнозірці Стормі Деніелс в 2016 році.

Суддя призначив дату визначення покарання у справі на 11 липня. Трампу за вироком в цій справі загрожує покарання до чотирьох років позбавлення волі. Очікується, що колишній президент подасть апеляцію.

Для Трампа результат має важливе значення не лише для його особистої свободи, але й для політичного майбутнього. Він є ймовірним кандидатом у президенти від Республіканської партії 2024 року, який збирається знову балотуватися на виборах у листопаді проти президента Джо Байдена, демократа, який переміг його у 2020 році.

Звертаючись до преси після оголошення вироку, Трамп ще раз заперечив свою провину і заявив, що суд політизовано.

"Це все зробила адміністрація Байдена, щоб поранити і завдати шкоди опоненту, політичному опоненту", – сказав він.

Однопартієць Трампа спікер Палати представників Майк Джонсон також звинуватив суд в політизації справи, назвав цей день "ганебним днем в історії Америки". Джонсон висловив переконання, що Трамп виграє апеляцію.

У Білому домі заявили, що не будуть коментувати рішення присяжних, але виборчий штаб Байдена видав заяву, в якій вказав, що це рішення показує, що "ніхто не вищий за закон".

Однак, в заяві йдеться, що, попри вирок, Трамп ще залишається найімовірнішим кандидатом від Республіканської партії для участі у виборах президента 2024 року.

Присяжні два дні обговорювали рішення

В перебігу обговорень в четвер присяжні попросили суддю ще раз надати стенограму ключових свідчень Девіда Пекера, колишнього видавця таблоїда National Enquirer і колишнього юриста Трампа Майкла Коена про їхню зустріч із Трампом у серпні 2015 року в його офісі Trump Tower у Нью-Йорку.

Прокурори назвали цю зустріч "змовою у вежі Трампа", оскільки Пекер засвідчив, що саме там він сказав своєму давньому другові Трампу, що буде його "очима та вухами", щоб відстежувати негативні повідомлення про нього під час президентських виборів 2016 року. На тих виборах переміг Трамп.

Під час суду Коен свідчив, що Трамп сказав йому "просто зроби це", даючи вказівку сплатити 130 000 доларів за кілька днів до президентських виборів 2016 року порноакторці Стормі Деніелс, щоб вона мовчала про те, що мала сексуальний контакт із Трампом на одну ніч десять років тому. Трамп заперечує будь-які зв'язки з Деніелс.

Угода про виплату за мовчання не є незаконною. Але Трампа визнали винним за 34-ма пунктами у фальсифікації ділової звітности своєї компанії, щоб приховати відшкодування 2017 року цієї виплати Коену. Трамп же стверджує, що ця виплата була зроблена Коену за юридичні послуги.

Адвокати захисту стверджували, що Коен за власним бажанням і без відома Трампа переказав гроші адвокату Деніелс. Колишній президент відкидає звинувачення.

Разом зі свідченнями Пекера присяжні також попросили повторити свідчення Коена про ключову зустріч у Trump Tower, можливо для того, щоб краще зрозуміти роль Трампа в зустрічі. Трамп не свідчив на свій захист в суді.

Крім того, присяжні — семеро чоловіків і п’ятеро жінок — попросили, щоб їм знову прочитали правові вказівки судді Верховного суду Нью-Йорка Хуана Мерчана щодо справи, хоча було незрозуміло, чи хочуть вони заслухати їх усіх, чи лише деякі з них.

Мерчану знадобилося понад годину, щоб прочитати довгий список у середу, перш ніж присяжні почали обговорення.

Присяжні, усі жителі Нью-Йорка, обрані випадковим чином зі списків виборців, заслухали п’ять тижнів свідчень 22 свідків у першому в історії кримінальному процесі над американським президентом.

Трампу висунуто ще три звинувачення, у тому числі два звинувачення в незаконній спробі компенсувати поразку на виборах 2020 року.

Але розгляд всіх трьох справ затягується в тривалому протистоянні між адвокатами та прокурорами. У результаті справа в Нью-Йорку, яка наближається до завершення, може бути єдиною, де рішення буде прийнято до виборів у листопаді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG