Спеціальні потреби

Тимошенко захищається в суді без адвокатів


Тимошенко захищається в суді без адвокатів
Тимошенко захищається в суді без адвокатів

Лідер партії «Батьківщина» колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко продовжує захищатися в суді без адвокатів. У п’ятницю вона вкотре заявила клопотання залучити до процесу в якості громадського захисника народного депутата Сергія Власенка, проте суддя Родіон Кіреєв відмовив звинуваченій.

В останній день тижня суд продовжував заслуховувати свідків. У п’ятницю про обставини укладення газових контрактів говорили колишній керівник НАК Нафтогаз України Олег Дубина та його заступник Ігор Діденко. Зокрема, із їхніх свідчень випливає, що ініціатором складної схеми переведення газу компанії РосУкрЕнерго у державну власність України із одночасною оплатою боргів цієї структури був російський Газпром. Мовляв, його керівники наполягали саме на такому варіанті і без цього не погоджувалися відновити газопостачання.

В команді Тимошенко вважають, що навіть свідки викликані Генпрокуратурою, повністю підтверджують позицію захисту. Начебто, на той час прем’єр-міністр не мала вибору, крім як доручити своїм підлеглим укласти газові контракти. При цьому вона діяла чітко до вимог закону, зауважує колишній захисник Тимошенко Сергій Власенко. Сторона звинувачення, в свою чергу стверджує, що покази свідків підтверджують провину екс-прем’єра.

Тим часом в Інтернет-виданні Українська правда напередодні з’явилися документи, які можуть свідчити про втручання в справу президентської адміністрації. Як твердять автори, прес-релізи із заявами одного із ключових свідків у справі ймовірно були підгтотовлені в офісі глави держави.

В адміністрації президента відразу заперечили втручання у перебіг судового процесу. Офіс Віктора Януковича розповсюдив повідомлення, де назвав наведені ЗМІ припущення такими, що не витримують критики. Мовляв, посадовці адміністрації не надавали жодних розпоряджень підготувати прес-реліз для одного із свідків процесу. У документі також йдеться, що в офісі глави держави проводять перевірку викладених у пресі обставин.

Провести таку перевірку просить і звинувачена Юлія Тимошенко. Вона також вбачає у документі підтвердження, що влада втручається у її судовий процес. Екс-прем’єрка, апелюючи до урядів інших країн, неодноразово вказувала на політичний характер свого кримінального переслідування. Останні публікації в ЗМІ, ймовірно, додадуть її словам більшої ваги і виглядатимуть значно переконливіше.
Наступного тижня суд продовжить опитувати свідків. Серед них мав бути колишній президент України Віктор Ющенко. Проте його участь у процесі поки що під питанням, оскільки екс-глава держави перебуває за кордоном.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG