Спеціальні потреби

"Це – адекватна відповідь". У США не вважають ескалацією дозвіл на удари американською зброєю по території Росії


Ілюстративне фото. Ракети ATACMS під час випробувань на полігоні у США , 2021 р. Джон Гамільтон/Армія США через AP
Ілюстративне фото. Ракети ATACMS під час випробувань на полігоні у США , 2021 р. Джон Гамільтон/Армія США через AP

У Державному департаменті США не вважають, що наданий Україні дозвіл завдавати ударів американською зброєю по території Росії є ескалацією у війні. Про це на брифінгу в середу, 5 червня, заявив речник Держдепу Метью Міллер.

"Росія є агресором, і Росія розгортає свої війська на кордоні для атак по цивільних обʼєктах. Тож США і надалі вживатимуть належних заходів у відповідь, щоб Україна могла себе захистити", – сказав він.

На запитання, чи США турбують потенційні ризики ескалації, Міллер відповів:

"Я б сказав, що Володимир Путін постійно загострював цей конфлікт знову і знову, включно з цими останніми діями, і ми вважаємо, що це –адекватна відповідь".

Водночас Міллер не прокоментував, на яку саме відстань Україні дозволено завдавати ударів по території Росії, зазначивши, що рішення про дозвіл застосовувати американську зброю було ухвалене для того, щоб дозволити українцям захищатися в умовах мінливої ситуації на полі бою.

"Росія підтягнула військову техніку прямо до російського кордону та використовувала цю техніку для обстрілу цивільних осіб у Харкові. І українцям, за нашою оцінкою, потрібна була здатність відповідати на це належним чином. Тому ми надали повноваження націлюватися на військові об’єкти прямо за російським кордоном на цій території," – сказав Міллер.

Водночас заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх на запитання Голосу Америки додала, що однією з нагальних потреб для України залишається питання протиповітряної оборони, тож США разом із союзниками працюватимуть над її зміцненням.

"Протиповітряна оборона – це те, що, як ми знаємо, є пріоритетом для українців. Ось чому ми надали їм те, що маємо, аби вони могли захистити себе. Російська авіація, російська повітряні загрози – ми добре розуміємо, що це те, що продовжує загрожувати українським містам і селищам", – сказала Сінгх.

Водночас Сінгх не відповіла на запитання, чи можуть українці завдавати ударів по цілях у російському повітряному просторі.

"Ми продовжуємо заявляти, що наразі наша політика полягає в тому, що ми не підтримуємо використання ATACMS для ударів углиб Росії", – зазначила заступниця речника Пентагону.

Як повідомляв Голос Америки, на брифінгу 4-го червня радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Україна має дозвіл на збиття ворожих літаків у Росії від початку війни.

"Я просто хочу зауважити, що з цього приводу виникла певна плутанина. Ніколи не було обмежень на збивання українцями ворожих літаків, навіть якщо ці літаки не обов’язково перебували в українському повітряному просторі", – сказав Кірбі, відповідаючи на питання журналістки.

У Конгресі 4-го червня спікер Палати представників Майк Джонсон, відповідаючи на запитання кореспондентки Голосу Америки Катерини Лісунової, заявив, що вважає, що нинішніх часткових дозволів для ЗСУ на використання зброї США від адміністрації Джо Байдена є недостатньо.

За його словами, Вашингтон повинен перестати "займатись мікроменеджментом воєнних зусиль в Україні", а сам Джонсон планує порушити це питання у розмові з адміністрацією Білого дому.

Минулого тижня у Білому Домі повідомили, що адміністрація Байдена дала дозвіл Україні завдавати ударів по російських позиціях, звідки ті атакують українську територію.

Дозвіл, стосується можливості "завдавати контрударів одразу через кордон". Та не стосується ударів на далеку відстань, зокрема ракетами ATACMS, чия дальність враження складає до 300 км. Про це в інтерв'ю журналістці Голосу Америки Юлії Ярмоленко розповів директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

Дивіться також:

Студія Вашингтон. США дозволили Україні контратакувати через кордон РФ
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG