Спеціальні потреби

У США арештували і судитимуть росіянина за контрабанду складових для російських дронів


На архівному фото - удосконалені нанобезпілотні БПЛА для посилення можливостей спостереження та розвідки підрозділів і малих підрозділів у рамках армійської програми Soldier Borne Sensor. DVIDS photo by Justin Sweet.
На архівному фото - удосконалені нанобезпілотні БПЛА для посилення можливостей спостереження та розвідки підрозділів і малих підрозділів у рамках армійської програми Soldier Borne Sensor. DVIDS photo by Justin Sweet.

Суд у Флориді вирішив транспортувати до Вашингтона 44-річного громадянина Росії Дениса Постового, заарештованого у місті Сарасота, штат Флорида за підозрою в контрабанді американських деталей для виробництва російських безпілотників, що використовуються у війні проти України.

З посиланням на адвоката затриманого, Тодда Алана Фостера, російська інформаційна агенція ТАСС інформує, що суддя постановив утримувати Постового під вартою та транспортувати його до столиці США, де буде висунуто звинувачення.

Дата наступного судового засідання у Вашингтоні наразі не призначена.

Росіянина підозрюють у порушенні експортних обмежень, відмиванні грошей, шахрайстві та незаконному постачанні до Росії мікроелектроніки подвійного призначення та військової мікроелектроніки від американських та іноземних дистриб’юторів, цитує Департамент юстиції США видання Newsweek.

За інформацією ресурсу Drone Life, справа Постового підпадає під ширший спектр зусиль міжвідомчої групи правоохоронних органів Distruptive Technology Strike Force (Ударна група проти руйнівних технологій). Вони протидіють злочинцям, що намагаються купувати критично важливі технології у США для авторитарних режимів та ворожих держав.

Як стало відомо, щонайменше з лютого 2022 року Постовий закуповував і незаконно експортував мікроелектронні компоненти військового призначення із США до Росії. До схеми закупівель були залучені компанії у Росії, Гонконзі та інших країнах, а в експортних документах вказували неправдиву інформацію, приховуючи кінцевого отримувача.

Проміжними пунктами призначення були Гонконг, Швейцарія, Естонія та інші країни.

Newsweek додає, що двох громадян у Бостоні – американця і росіянина – звинувачують у продажу лазерного обладнання російській атомній енергетиці. Їх обох звинувачують у незаконній контрабанді та змові з метою ухилення від експортного контролю на користь ядерної програми Росії.

Гонконзький юрист, дослідник і правозахисник Семюел Біккетт, автор звіту про те, як Гонконг допомагає доправляти компоненти незаконної зброї, готівку та ресурси до Росії, Ірану та Північної Кореї, каже, що спеціальний відділ міністерства юстиції, створений лише рік тому, висунув уже звинувачення проти 34 обвинувачених у 24 справах, багато з яких стосуються Гонконгу та/або Китаю.

У своєму твіті він додає, що порушників, яких потрібно переслідувати, є набагато більше, але перші успіхи цих зусиль показують важливість того, щоб Конгрес забезпечив Міністерству юстиції та іншим державним органам достатньо ресурсів, необхідних для припинення потоку незаконних компонентів зброї до Росії та Ірану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG